مثل تمام مناسبتهای دیگر، اینبار هم تلویزیون در ایام نوروز، بدون حاشیه نبود. طبیعتاً تعداد حواشی خیلی بیشتر از ۱۰ موردی است که اینجا به آنها اشاره کردهایم، اما خب امکان پرداختن به تک تک آنها در این فضای کم میسر نبود.
به گزارش راوی امروز، با نگاهی به ۱۰ حاشیه مهم نوروزی، میتوانیم نتیجه بگیریم که بخش مهم آنها به سانسور و اعتراضهایی از این دست برمیگردد. البته در این بین عملکرد اشتباه، اعتراضهای مردمی، کیفیت پایین سریالها و … هم دیده میشود.
۱. شاکی نوروزی | صحبتهای اعتراضی امیرحسین رستمی
امیرحسین رستمی، شب عید مهمان ویژه برنامه تحویل سال «فرمول یک» شد و تا توانست از عملکرد دولت و مسئولان اعتراض کرد. او بعد از مرور تمام حوادث وحشتناک یک سال اخیر، به ماجرای شیوع ویروس کرونا رسید و گفت که از ۲۴ ژانویه میدانسته کرونا به ایران آمده، اما وزارت بهداشت تا روز ۳ اسفند این مسئله را پنهان کرده و بعد گفت: «چه اصراری بود کهت پروازهای ماهان کنسل نشود. وقتی میدانستیم مرکز بیماری ووهان چین است «و … او از وضعیت فیلتر تلگرام هم گلایه کرد. بعد از این حرفها برنامه با پخش آگهی بازرگانی قطع شد و وقتی علی ضیا به آنتن برگشت گفت از آنجایی که حرفهای رستمی مغایر فضای امیدبخش برنامه بود از او خواستیم در موقعیت دیگری به برنامه بیاید. صحبتهای رستمی با واکنشهای فراوانی روبهرو شد و وزیر بهداشت در نامهای به دادستان کل کشور از او به خاطر انتشار مطالب خلاف واقع در رسانهها شکایت کرد. نهایتاً رستمی از وزیر بهداشت عذر خواست.
۲. دستکاریکن نوروزی | بنیامین زیر تازیانه وارثان ترانه فرهاد
حضور بنیامین بهادری در برنامه «دورهمی» با حواشی زیادی روبهرو شد. بنیامین بعد از پخش مصاحبهاش از شبکه نسیم، در صفحه اینستاگرامش از سانسور صحبتهایش گلایه کرد. او پست اعتراضی مهران مدیری درباره سانسورهای «دورهمی» را بازنشر داد و روی آن نوشت: «این درد مشترک» و آن را با هشتگ سانسور منتشر کرد. حاشیه اصلی گفتوگوی بنیامین با مدیری، چیز دیگری بود. بنیامین در این برنامه، ترانه «بوی عیدی» فرهاد را با تغییرات بسیاری اجرا کرد و این دستکاری، با اعتراض ترانهسرا و آهنگساز آن همراه شد. شهریار قنبری، ترانهسرای این آهنگ در صفحه اینستاگرامش نوشت: «شعر من اسباببازی نیست. آقای بنیامین بهادری به شکل گستاخانه و بیشرمانهای در متن ترانه دست میبرد و هر چه دم دستش است را ول میکند در متن ترانه و …» بعد از او اسفندیار منفردزاده آهنگساز این اثر هم به شدت از بنیامین بهادری انتقاد کرد و او را «سارق» نامید و نوشت: «کار شما دستبرد و سرقت است. «سلیقه» مفهومی نسبی است، اما اعتمادبهنفس در بیسلیقه بودن، بهطور مطلق شرمآور است.»
۳. کمحرف نوروزی | اعتراض مدیری به سانسور دورهمی
یکی از مهمترین اتفاقهایی که در «دورهمی» امسال به چشم آمد، کوتاه شدن پلاتوهای مدیری بود. بعد از حذف بخشهای پرسش و پاسخ مدیری با شرکتکنندگان در استودیو، کوتاه شدن پلاتوها هم باعث شد که برنامه بیش از حد کوتاه شود. البته شنیده میشد که بخشی از گفتوگوی برخی مهمانها هم سانسور شده است و این مسئله اعتراضهای زیادی را هم به همراه داشت. مهران مدیری، روز ششم فروردین در اعتراض به سانسور برنامه دورهمی پستی منتشر کرد و در آن نوشت: «تیغ… تیغی که سالهاست با من است… و هر روز تیزتر… یا تو با درد من بیامیزی یا من از تو دوا بیاموزم.» البته اعتراضش به سانسور برنامه تبه همینجا ختم نشد. در بخش پایانی برنامه «دورهمی» در روز ۱۲ فروردین مستقیم به سانسور برنامههایش اشاره کرد و گفت: «بعضاً دوستانی از من میپرسند که چرا در برنامههات کمتر از گذشته حرف میزنی، میگویم من به همان اندازه گذشته حرف میزنم، ولی سانسور میشود. میگویند که خب حرفهایی بزن که پخش شود؛ چشم الان انجام میدهم.»
۴. بچهبازی نوروزی | قهر و بداخلاقی علی ضیا در لحظات سال تحویل
علی ضیا بارها و بارها نشان داده با وجود تجربه طولانی که در اجرای برنامههای زنده تو البته برنامه مناسبتی دارد، اما همچنان در بزنگاهها ضعیفترین و منفعلانهترین عملکرد را از خودش بروز میدهد. او در برهههای حساس نشان داده مجری ششدانگی برای جایی که کار به بحران میخورد نیست، او نهتنها قابلیت کنترل بحران جلوی دوربین را ندارد، بلکه اگر اتفاقی در پشت صحنه هم افتاده باشد، بازتاب آن اتفاق را کاملاً در اجرای او میبینیم. مثل اتفاقی که در لحظات باقی مانده تا سال تحویل افتاد. آنها طبق برنامه از پیش تعیین شده قبلی، آیتم خاصی را برای لحظات پیش از سال تحویل آماده کرده بودند و برای آمادهسازی آنهم طبق گفته ضیا متحمل چند ساعت بیخوابی هم میشوند، اما آیتم مورد نظر مجوز پخش نمیگیرد و همین عامل موجب شد تا ضیا لحظات منتهی به سال تحویل را با انرژی پایین و با دلخوری اجرا کند. دلخوری او تا حدی مشخص بود که حتی مهمان برنامه هم به او این ماجرا را گوشزد کرد.
۵. کپی نازل نوروزی | بیاحترامی به مفاخر در مسابقه ایران
شکل و شمایل مسابقه ایران کاملاً هویدا میکند که شبکه یک به نوعی قصد داشت تا در مسیر مسابقه موفق برنده باش گام بردارد. منتها مسابقه ایران با وجود بهره بردن از کارگردان و تهیهکننده برنده باش و استفاده از یک بازیگر شناخته شده به نام «سام درخشانی» نتوانست به بخش کوچکی از موفقیت برنده باش دست پیدا کند. مسابقهای که سال گذشته در ایام نوروز به شکل شبانه روی آنتن رفت و جزو برنامههای پرمخاطب شد. آنچه موجب شد تا ایران با انتقادهایی روبهرو شود و در شبکههای مجازی نسبت به آن موج منفی ایجاد شود، نحوه طراحی و پاسخگویی مهمانان به سؤالات مطرح شده بود. طبق طراحی انجام شده، گزینهها روی زمین نقش میبست و فرد شرکتکننده با پا روی گزینههای مورد نظرش میرفت و اگر غلط بود گزینه قرمز میشد و اگر صحیح بود سبز. انتقاد مردم به این بود که چرا باید اسامی شهرها و نام مفاخر زیر پای شرکتکنندهها لگدمال شود.
۶. ما فقط خوبیم نوروزی | غلو کردن ۲۰:۳۰ در پوشش شیوع کرونا در جهان
بخشهای خبری در ایام نوروز به مانند روزهای قبلترش، بخش عمدهای از خبرهای خود را به ماجراهای کرونا در ایران و جهان اختصاص میداد. اما آنچه که در ایام نوروز بیش از همه به چشم آمد عملکرد بخش خبری ۲۰:۳۰ در پوشش اخبار شیوع این ویروس در سطح جهان بود. بخش خبری ۲۰:۳۰ اخبار شیوع این ویروس در سطح جهان به خصوص اروپا و آمریکا را بهطور یکجانبه و به دور از هرگونه ملاحظهای پوشش میداد. طبق اخبار ۲۰:۳۰ کرونا در همه دنیا در حال گسترش روز افزون است، کادرهای پزشکی در سراسر دنیا از کنترل آن عاجز شدهاند و میزان مرگ و میر هم روز به روز در حال افزایش است. از سوی دیگر، اما در ایران همه چیز تحت کنترل بوده و کرونا در حال مهار است. ۲۰:۳۰ بیتوجه به اینکه کرونا موضوعی است جهانی و پوشش اخبار تلخ آن در هر نقطهای دردناک است، به این رویه نهتنها ادامه داد بلکه هر روز غلظتش را بیشتر هم میکرد.
۷. این دیگه چی بود نوروزی | کیفیت پایین دوپینگ و کامیون
با وجود کیفیت بالای سریال «پایتخت» و استقبال اکثر مخاطبان از آن، دو سریال «دوپینگ» و «کامیون» جزو ضعیفترین آثار تلویزیون در چند وقت اخیر هستند. گویا مدیران شبکه دو و سه فراموش کردهاند قرار است سریال نوروزی روی آنتن بفرستند و باید استانداردهایشان را بالا بیاورند. نکته قابل توجه اینجاست که سریال «دوپینگ» با وجود بازیگران درجه یکی مثل شبنم مقدمی و هادی حجازیفر، میتوانست در فهرست پرمخاطبهای تلویزیون قرار بگیرد، اما از حد یک ایده اولیه فراتر نرفته و به اثری کاملاً سطحی تبدیل شده است، تا جایی که بعضیها نوشتهاند این سریال مختص گروه سنی کودک و نوجوان است و تماشای آن برای بزرگسالان خجالتآور است. این مشکل درباره سریال «کامیون» چند برابر بیشتر وجود دارد. چون «کامیون» حتی هسته مرکزی درستی هم ندارد و مخاطبان هنوز نمیدانند باید منتظر به پایان رسیدن چه داستانی باشند. بازی جوانهای تازهکار آن، آنقدر ناملموس است که بیشتر مخاطبان را پس میزند تا برای تماشای آن مشتاق کند.
۸. مشکیپوشان نوروزی | لباس مشکی مهمانهای دورهمی
پژمان جمشیدی، بهنام بانی، بهرام افشاری، محمدحسین مهدویان، بنیامین بهادری و برخی دیگر از مهمانهای برنامه نوروزی «دورهمی»، با لباس مشکی به استودیوی این برنامه آمدند و این مسئله با واکنشهای زیادی روبهرو شد. خیلیها نوشتند که پوشیدن لباسهای مشکی توسط مهمانهای برنامه دلیلی داشته و حتماً آنها قصد داشتهاند نشان دهند که شاد نیستند. خیلیها نوشتند که پژمان جمشیدی علاوه بر اینکه لباس مشکی پوشیده، با چهرهای غمگین و ناراحت به برنامه آمده و سایر مهمانها هم حال و هوایی متناسب با برنامه نوروزی نداشتهاند. البته برخی در پاسخ به این انتقادها نوشتهاند که پوشیدن لباس مشکی دلیل بر غمگین بودن نیست و احتمالاً به خاطر خوشتیپی یا لاغرتر نشان دادن هیکل، دست به پوشیدن آن زدهاند. به هر حال دلیل لباس مشکی پوشیدن آنها هر چیزی هم که باشد این روزها با اعتراض روبهرو شده و مخاطبان این برنامه میگویند که در شرایط فعلی جامعه، هنرمندان وظیفه دارند روحیه دهند و آنها را شاد کنند نه اینکه با اندوه مقابلشان بنشینند.
۹. دخل و تصرف نوروزی | سانسور قصرشیرین و سرخپوست و …
سانسور فیلمهای سینمایی ایرانی در روزهای اول نوروز با واکنشهای زیادی همراه شد. بعد از پخش فیلم سینمایی «قصرشیرین» به کارگردانی رضا میرکریمی، اعلام شد که موسیقی متن این فیلم بدون هماهنگی با کارگردان تغییر کرده و یکی از سکانسهای آن (سکانسی که حامد بهداد به پلیس راهور رشوه میدهد) هم حذف شده است. میرکریمی در مصاحبهای از مخاطبانش خواست تا نسخه اصلی فیلم را در شبکه نمایش خانگی ببینند و گفت: «کار ناشایستی با موسیقی فیلم شد و دو قطعه از موسیقی فیلم حذف و به جای آن موسیقی که خودشان صلاح میدانستند روی آن گذاشتند. اولین بار نیست که در تلویزیون این اتفاق برای فیلمهای من میافتد و با توجه به اینکه دیگر از این روند ناامید شدم و به نظرم اعتراض به تلویزیون فایده ندارد، چون شرایط آن روز به روز بدتر میشود، ترجیح میدهم از مردم و تماشاگران فیلم عذرخواهی کنم.» البته پخش با سانسور فیلمهای «هامون»، «سرخپوست» و «پینوکیو و عامو سردار» هم با واکنشهای زیادی همراه بود.
۱۰. زیر تیغ نوروزی | اعتراض عوامل پایتخت به سانسورها
درباره حواشی سریال «پایتخت ۶» لازم بود در مرور حواشی حتماً به آن اشاره کنیم. از جمله مهمترین حواشی سریال پایتخت در فصل جدید، شوخی با عملکرد مسئولان و برخی مسائل اعتقادی بود. اتفاقی که پیشتر در هیچ سریال دیگری نظیرش را ندیده بودیم. این مسئله با اعتراض برخی رسانهها و اشخاص حقیقی روبهرو شد. البته نکته اصلی ماجرا اینجاست که تلویزیون از یک جایی به بعد مداخله کرد و میزان ممیزی سریال را افزایش داد. به طوری که هر شب بعد از پخش هر قسمت از سریال، محسن تنابنده و احمد مهرانفر نسبت به دستکاری سریال معترض میشدند. حتی یکی از شبها مهرانفر بخشی از دیالوگها را منتشر کرد تا مخاطبان متوجه شوند تلویزیون چه چیزهایی را سانسور کرده است. مهراننفر روز گذشته به حذف سکانس رقصش در عروسی رحمت هم واکنش نشان داد.
منبع:روزنامه هفت صبح
دیدگاه ها :