خانه » دانش و فناوری » هشدار نسبت به استفاده از “سنگ مرداب”
  • چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ - 2025 8 January

دانش و فناوری // 26 نوامبر 2019  ,  11:20  // کد خبر : 45427
هشدار نسبت به استفاده از “سنگ مرداب”

پودر سنگ مرداب به نام‌های مردار سنگ، پودر سنگ مردار، پودر سنگ نقره، سنگ مرده نیز معروف است که در بسیاری از عطاری‌ها به عنوان ماده‌ای جهت رفع بوی عرق دست و پا بفروش می‌رسد.

به گزارش راوی امروز، چنانچه  پودر سنگ مرداب برای قسمتی از بدن نظیر زیربغل، کف‌پا، کشاله ران استفاده شود، ترکیبات اکسید سرب موجود در این ماده، با توجه به خاصیت جذب بالای آن از طریق پوست وارد بدن می‌شوند. این ترکیب به شکل پودر زرد رنگ است که اگر متبلور نباشد”ماسیکوت” نام دارد اما پس از ذوب و سرد شدن متبلور گشته و “لیتارژ” نامیده می‌شود.

این ماده در بسیاری از عطاری‌ها به عنوان ماده‌ای جهت رفع بوی عرق دست و پا بفروش می‌رسد. پودر سنگ مرداب قادر به کاهش و رفع بوی بد بدن است زیرا حاوی ترکیبات سرب بوده و سرب، می‌تواند از بین برنده موجودات زنده از جمله باکتری‌های مولد بوی بد بدن باشد.

در پژوهشی که در ارتباط با “مسمومیت با سنگ مرداب(اکسید سرب)” توسط تیم پژوهشگران متشکل از بیتا دادپور(دانشیار، مرکز تحقیقات سم شناسی)، علیرضا قاسمی طوسی (فلوشیپ سم شناسی بالینی و مسمویت‌ها)، زهره عباسیان (مرکز تحقیقات سم شناسی) و اعظم شفاهی (مرکز تحقیقات سم شناسی) انجام شده، آمده است:« پودر سنگ مرداب جذب پوستی داشته و چنانچه پودر سنگ مرداب برای قسمتی از بدن نظیر زیر بغل، کف‌پا، کشاله ران استفاده شود؛ ترکیبات اکسید سرب با توجه به خاصیت جذب بالای آب از طریق پوست وارد بدن می‌شوند. متاسفانه عطاری‌ها، فاقد دانش پزشکی و علوم مربوط به شناخت مواد هستند و صرفا به خاصیت جذب بوی بد بدن فارغ از اثرات سمی سرب موجود در آن توجه دارند.»

محققان می‌گویند:« پودر سنگ مرداب عامل ایجاد سرطان است؛ استفاده از این ماده به منظور کاهش بوی عرق در بدن می‌تواند عوارض متعددی را ایجاد کند. همچنین روی قسمت‌های حساس و نازک پوست تاثیر گذاشته و باعث ایجاد حساسیت پوستی می‌شود و در سیستم قلبی عروقی منجر به افزایش فشار خون می‌شود و بر سیستم اعصای مرکزی بدن تاثیر می‌گذارد و تاثیرات سوء بر سیستم خونساز بدن سبب آنمی می‌شود. علاوه بر این  با تاثیر بر دستگاه گوارش باعث یبوست، دردهای شکمی و تهوع می‌شود.»

در نتایج این پژوهش آمده است:« فلزات سنگین به مجموعه ای از فلزها و شبه ‌فلزهایی که دارای چگالی بیش از ۵ گرم بر سانتیمتر مکعب هستند اطلاق می‌شود، افزایش  آن‌ها در بدن منجر به تولید آلودگی‌های بسیار مضر و خطرناک خواهد شد. مشکل اصلی ازجایی آغاز می‌شود که آلاینده‌های غیرآلی بر خلاف آلاینده‌های آلی، تجزیه ناپذیر هستند و در بدن متابولیزه و دفع نمی‌شوند و به نوعی منجر به تجمع زیستی در بیابان می‌شوند.

مردارسنگ ، ماده‌ای است که برای رفع بوی عرق بدن در عطاری‌ها عرضه می‌شود. بیشتر حجم این ماده را فلزات سنگین از جمله سرب یا سرب اکساید تشکیل می‌دهد. امروزه ثابت شده است که سرب عنصری سمی است و می‌تواند از طریق پوست هم جذب شود و در دستگاه گوارش و سایر ارگان‌ها سبب بروز علائم شود و در نهایت آسیب‌های جدی به سلامت فرد وارد می‌شود. نگهداری از مردار سنگ و یا سنگ مرده در محل‌های مسکونی که در آنها اطفال و افراد خردسال و همچنین افراد سالمند و بیمار تردد و اسکان دارند، با توجه به ویژگی‌های این ماده بسیار خطرناک است.»

این پژوهش در شماره یکم مجله دانشکده علوم پزشکی مشهد منتشر شده است.

منبع:ایسنا



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار