دینا حقی خبرنگار پایگاه خبری «راوی امروز» به مناسبت روز صنایع دستی در نقدی به اهمیت گسترش صنایع دستی و راهکار توسعه اقتصادی خانواده پرداخته است.
دینا حقی خبرنگار پایگاه خبری «راوی امروز» به مناسبت روز صنایع دستی در نقدی به اهمیت گسترش صنایع دستی و راهکار توسعه اقتصادی خانواده پرداخته است.
به گزارش راوی امروز، حقی در این نقد نوشته است:
«ایران کشوری است با قومیتهای متفاوت که در طول سالیان متوالی با ادبیات، موسیقی، پوشاک و آداب و رسوم های خاص خود فرهنگهای متفاوتی را نیز به وجود آوردهاند؛ قومیتهایی همچون ترکها و لرها و کردها، ترکمنها و … که همه آنها آثار و هنرهای زیبا و چشم نوازی را برای معرفی خود به نمایش گذاشتهاند.
صنایع دستی به گروهی از صنایع گفته میشود که همه یا قسمتی از آن، از طرح ریزی و خلاقیت اولیه تا تهیه مواد اولیه و تولید و ساخت آن به دست انسان و با کمترین دخالت ابزارآلات و ماشینها انجام میشود و همین امر سبب ارزشمندی این صنعت شده است.
به گفته کارشناسان این زمینه جدید ترین تعریفی که از صنایع دستی شده است به این شرح می باشد: صنایع دستی به مجموعهای از (هنر صنعتها) اطلاق میشود که عمدتا با استفاده از مواد اولیه بومی و انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید، به کمک دست و ابزار دستی، موجب تهیه و ساخت محصولاتی میشود که در هر واحد آن ذوق هنری و خلاقیت فکری صنعتگر سازنده، به نحوی تجلی یافته و همین عامل وجه تمایز اصلی اینگونه محصولات از مصنوعات مشابه ماشینی و کارخانهای است.
صنایع دستی علاوه بر این که نمایانگر جلوه، مظهر و فرهنگ دیرینه و باستانی قومیتها و در مجموع کشور است؛ میتواند ظرفیت بسیار بالایی در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد. همچنین این قابلیت را دارد که با برنامهریزی و رشد آن از لحاظ اقتصادی با درآمدهای نفتی کشور رقابت و برابری کند.
متاسفانه شاهد مهاجرت افراد از مناطق روستایی و حاشیهنشین کشور به سمت شهرها و به ویژه شهرهای صنعتی بزرگ به دلیل اشتغال و کسب درآمد هستیم که همین امر باعث ایجاد شغلهای کاذب در سطح شهرها شده است.
این در حالی است که توسعه و اشتغالزایی از طریق صنایع دستی میتواند باعث کاهش اینگونه مهاجرتها و از همه مهمتر کاهش نرخ بیکاری در سطح کشور شود. از مهمترین مسائلی که وجه تمایز صنایع دستی با سایر مصنوعات میشود، میتوان به حفظ فرهنگ و اصالت بومی، مشارکت دادن زنها، ایجاد اشتغال خانوادگی، استفاده از صنایع اولیه داخلی و… اشاره کرد.
در زمانهای قدیم صنایع دستی به خصوص در بین زنان به صورت موروثی و خانوادگی دست به دست شده است. اما امروزه این هنرهای دستی و ارزنده مانند: قالیبافی، گلیمبافی، چرم دوزی، خاتمکاری و … در اغلب هنرستانها و آموزشگاهها به صورت حرفهای آموزش داده میشود.
اشتغالزایی در این زمینه میتواند با سرمایهی اندک و از طریق کسب و کارهای خانگی و خانوادگی ایجاد شود و توسعه و گسترش آن به اشتغالزاییهای بزرگتر و با درآمدهای بیشتر ارتقا پیدا کند. که این امر نیازمند نگاه ویژه و حمایت هر چه بیشتر مسئولان به این صنعت میباشد».
دیدگاه ها :