خانه » استان‌ها » معماری ایرانی – اسلامی(۵)
  • دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ - 2024 23 December

استان‌ها // 7 ژوئن 2023  ,  04:30  // کد خبر : 74922
حقوق شهروندی- ۲۳ معماری ایرانی – اسلامی(۵)

«حمیدرضا هداوندی» نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر شریف‌آباد در سلسله مطالبی به حقوق شهروندی پرداخته و در این قسمت، درباره «معماری ایرانی - اسلامی» نوشته که بخش پنجم است و به کالبدشکافی این موضوع از جوانب مختلف پرداخته است.

«حمیدرضا هداوندی» نایب‌رئیس شورای اسلامی شهر شریف‌آباد در سلسله مطالبی به حقوق شهروندی پرداخته و در این قسمت، درباره «معماری ایرانی – اسلامی» نوشته که بخش پنجم است و به کالبدشکافی این موضوع از جوانب مختلف پرداخته است.

به گزارش راوی امروز، حمیدرضا هداوند که سال‎ها سابقه فعالیت در شهرداری ورامین و شورای شهر شریف‎آباد را دارد، در بیست و سومین مطلبش نوشته است:

«تزئینات معماری اسلامی، نشانگر تکثیر، نظم، هندسه، قرینگی الگوها و اشکال اسلیمی است که متعلق به دنیای استعاره و سمبل است و تأکید بر چیزی همانند«الله» یا «وحدت» است.

باغ‎های اسلامی استعاره‎هایی از قرآن است و عناصر اصلی نیز عبارتند از آب و سایه که توسط چهارباغ شاخص شده و الگویی چهارتایی در پیرامون استخر مرکزی یا آبنماست.

اهمیت نقشه و طراحی باغ‎های اسلامی به هندسه، عناصر معماری و لندسکیپ نرم شامل درختان، بوته‎ها و گل‎هایی است که سبب خنک شدن اقلیم گرم شهرهای اسلامی شده است.

مسجد در فرم‎های متعدد از بناهای اصلی این سبک است؛ سبک، نقشه و تزئینات مسجد وابسته به دوره و مکان ساخت بناست که ویژگی‎های شاخص مسجد عبارت است از حیاط مرکزی(صحن)، محراب، شبستان، مناره، گنبد و خوشنویسی برجسته بر روی کتیبه که آیه‎هایی از قرآن است.

حالا باید بیان داشت که توجه به بازآفرینی شهری و ارائه الگوهای معماری ایرانی-اسلامی برای رفع چالش‎های شهرنشینی، از برنامه‎های ضروری شهرسازی است و نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر از وزارت راه و شهرسازی انتظار دارند برای ساماندهی بافت‎های حاشیه نشینی نسبت به تأمین زمین، اعتبارات مالی و ارائه تسهیلات تشویقی برای به‎سازی و بازآفرینی شهری حمایت کنند.

از طرفی انتظار می‎رود که مراکز دانشگاهی موظف شوند طرح‎ها و الگوهای معماری متناسب با فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی برای ساختمان‎ها و نمای آن‎ها را به جامعه و شهروندان ارائه کنند و از سوی دیگر، لزوم فرهنگ‎سازی برای استفاده از هنر معماری ایرانی-اسلامی در ساختمان‎ها و نماهای سطح شهرها ضروری است.

باید معماری ایرانی-اسلامی در سطح شهرها جا بیافتد؛ ضمن این‎که نباید از جسارت کار مهندسان طراح و معمار جلوگیری شود، تا بتوانند طرح‌های متناسب با فرهنگ ایرانی را پیاده کنند؛ سازه‌های شهری باید برای زیستن، زندگی کردن و تعامل‎های مختلف انسانی و اجتماعی مناسب باشند.

نکته مهم دیگر این است که در گذشته، بناهای سازمان‌های دولتی به عنوان زیباترین ساختمان‌ها مطرح بودند و این در حالی است که امروزه، به زشت‌ترین ساختمان‌ها تبدیل شده‌اند که باید از نظر فرم، کارکرد و نما به ساختمان‌های شهرداری و ادارات دولتی و عمومی دیگر، با رویکرد انتقادی نگاه کرد.

شهر و شهرنشینی، امروزه از مهمترین موضوع‎های اجتماعی است که می‎تواند عناصر فرهنگی و کلیه فرآیندهای ناشی از تأثیر انسان و محیط پیرامون او را دستخوش تغییر و تحول قرار دهد؛ چراکه شهر مفهومی مدنی دارد و ساخت مدنیت و الگوهای توسعه شهری، نیازمند رجوع به منابع دینی، ملی، نظریه پردازی، الهام از گذشته و داشته و پیشینه تاریخی است که متناسب‎سازی آن با نیازهای پیچیده و گوناگون انسان معاصر، اهمیت فراوانی دارد».

ادامه دارد…



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار