شهرستان ورامین با هفت هزار سال قدمت، یکی از قدیمیترین مناطق استان تهران است که بیش از ۷۷ اثر آن در فهرست آثار تاریخی ثبت شده ولی برای مراقبت از این آثار فقط یک نیروی حفاظتی وجود دارد.
به گزارش راوی امروز، بر اساس کاوشهای صورت گرفته در آثار شاخص تاریخی دشت ورامین، باستانشناسان قدمت این شهرستان را بیش از ۷ هزار سال تخمین زدهاند، شهرستانی که بیش از ۴۰۰ محوطه تاریخی دارد و از این تعداد، ۷۷ اثر در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
مسجد جامع تاریخی، امامزاده یحیی(ع)برج آرامگاهی علاءالدوله، آب انبار قلعه بلند، تپههای تاریخی و بنای تاریخی امامزادگان تنها بخشی از آثار تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی است که با پراکندگی بسیار از هم واقع شده اند به طوری که برخی از آثار همچون امامزاده ۱۲ تن و تپه مرجان بیش از ۵۰ کیلومتر از مرکز شهر ورامین فاصله دارند.
دور بودن آثار تاریخی از مرکز شهرستان ورامین از یک سو و حفاظت از آثار تاریخی شهرستان ورامین تنها توسط یک نیرو باعث شده تا هر از چندگاهی برخی از سودجویان با وسوسه پیدا کردن اشیاء تاریخی و گنج، به حریم این آثار تعرض کرده و در برخی از محوطهها آثاری از حفاری به چشم میخورد.
کمبود نیروی انسانی در اداره کل میراث فرهنگی و صنایع دستی، این روزها گریبانگیر آثار تاریخی ورامین شده تا جائی که حتی مسجد جامع تاریخی شهرستان که در مرکز شهر ورامین واقع شده از تعرض افراد در امان نمانده و هر از چند گاهی رئیس دفتر میراث فرهنگی با همکاری کارکنان اداری این افراد را دستگیر و تحویل عوامل انتظامی داده است.
در دو ماه گذشته چندین نفر که به صورت مخفیانه وارد مسجد جامع شدند دستگیر و تحویل عوامل انتظامی شده است.
اجرای طرح بهسازی محوطه مسجد جامع ورامین توسط شهرداری باعث گردیده تا پاسی از شب، خانوادهها و بسیار ی از افراد در حاشیه مسجد اتراق کنند بیآنکه نیرویی از سوی شهرداری و یا نیروی انتظامی در این محوطه حضور داشته و بر رفتار افرادی که به راحتی میتوانند وارد محوطه مسجد تاریخی شوند نظارت کنند.
کمبود نیروی انسانی در میراث فرهنگی شهرستان ورامین باعث شد تا بهمن ماه سال گذشته جلسهای با حضور معاون اداره کل میراث فرهنگی استان تهران در محل فرمانداری ورامین تشکیل و در آن جلسه مقرر شد تا یک نیرو به میراث فرهنگی ورامین اختصاص پیدا کند که تا کنون این امر نیز محقق نشد.
آثار تاریخی هویت ورامین است که باید از آن حفاظت شود
فرماندار ورامین گفت: آثار تاریخی، هویت ورامین است که باید با تلاش و همت مسئولان، از آنها حفاظت و حراست شود.
حسین کاغذلو افزود: ورامین با دارا بودن صدها اثر تاریخی نظیر مسجد ۷۰۰ ساله جامع، برج آرامگاهی علاءالدوله و امامزاده یحیی(ع)، از ظرفیتهای ویژه ای در جذب گردشگر برخوردار است که توجه به آن، میتواند موجب رونق اقتصادی منطقه شود.وی از عدم ارتقاء دفتر گردشگری ورامین به عنوان یکی از موانع توسعه صنعت گردشگری شهرستان یاد کرد و خواستار ارتقاء این نمایندگی به اداره شد.
دفتر میراث فرهنگی ورامین فقط یک نیروی حفاظت دارد
رئیس دفتر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان ورامین یکی از مهمترین مشکلات میراث فرهنگی شهرستان ورامین ر کمبود نیروی انسانی یاد کرد و افزود: تمامی آثار تاریخی شهرستان تنها توسط یک نفر محافظت میشود که این امر مشکلاتی را برای شهرستان به وجود آورده است.
ژیلا خدادادی افزود: بارها موضوع کمبود نیروی انسانی در میراث فرهنگی به مسئولان استانی و شهرستان ورامین منتقل شده ولی تا کنون در این خصوص ترتیب اثر خاصی صورت نگرفته است.
وی اظهار کرد: تأمین حتی یک نیرو در محوطه بازسازی شده مسجد جامع از سوی شهرداری میتواند بخشی از نیازهای میراث فرهنگی شهرستان را برطرف کرده و باعث شود تا تنها نیروی حفاظتی بتواند به دیگر آثار شهرستان سرکشی نماید.
وی تصریح کرد: بخشی از آثار تاریخی شهرستان ورامین در مناطق روستایی واقع شده و انتظار میرود تا دهیاران در امر حفاظت از این آثار، یاریگر میراث فرهنگی باشند.
دیدگاه ها :