طبق قانون اولیای دم، پسر ۱۳ ساله و پدر و مادر میترا استاد هستند اما به دلیل صغر سنی پسر مقتول، پدرش تصمیمگیرنده نهایی است؛ یعنی سه نفر درباره حکم قصاص نظر میدهند اما بهجای پسر مقتول پدرش نظر میدهد.
به گزارش راوی امروز، از دیروز عصر که محمدعلی نجفی به قتل همسرش اعتراف کرد، اظهارات او موج جدیدی را بهوجود آورد و قضاوتها شروع شد. از مهدورالدم بودن میترا استاد گرفته که بسیاری حکم نهایی را صادر کردند و گفتند خون میترا استاد حلال است تا داوری درباره حکم نهاییاش.
خانواده مقتول گفتند قصاص میخواهیم و تعدادی از کاربران شبکههای اجتماعی هم او را تا پای دار کشاندهاند؛ اولیای دم اما چه کسی است؟
طبق قانون اولیای دم، پسر ۱۳ ساله و پدر و مادر میترا استاد هستند اما به دلیل صغر سنی پسر مقتول، پدرش(همسر اول میترا استاد) تصمیمگیرنده نهایی است؛ یعنی سه نفر درباره حکم قصاص نظر میدهند اما بهجای پسر مقتول پدرش نظر میدهد.
هرچند تحلیلهای علمی میتواند مفید باشد اما قضاوتها و داوریهای هیجانی نه تنها به این پروسه کمک نمیکند که میتواند به ضرر مقتول یا متهم هم تمام شود. آنجه مشخص است اما این است که میترا استاد به دست همسرش محمدعلی نجفی کشته شده و باید منتظر جزئیات پرونده و در نهایت رای قاضی بود.
کامبیز نوروزی، حقوقدان هم در این رابطه به «خبرآنلاین» میگوید: «آقای نجفی متهم است و متهم حق دارد از خودش دفاع کند و در دفاع از خودش آن چیزی را که لازم میداند بگوید.
این حق قانونی متهم و وکلیش است. هر دفاعی که متهم میکند رسیدگی میشود و بازپرس و نهایتا قاضی بر اساس تشخیصشان تصمیم میگیرند؛ اما امثال من و شما و همه مردم که هیچ اطلاعی از پرونده نداریم، نهایت بیاخلاقی است که بگوییم ادعای متهم درست است یا غلط.
متهم حق دارد این حرف را بزند اما دیگرانی که هیچ اطلاعی ندارند، بسیار ناجوانمردانه است.»
در ادامه گفتوگو با او بخوانید:
طبق جزئیاتی که تاکنون از پرونده محمدعلی نجفی منتشر شده، حکم احتمالی او چیست؟
صحبت درباره مجازات احتمالی آقای نجفی در حال حاضر زمان نامناسبی است و در روند پرونده تاثیر منفی میگذارد. ما سابقه داریم پروندههایی که مورد توجه افکار عمومی بوده به دلیل واکنشها مستقیما روی رای پرونده تاثیر گذاشته است و حتی به زبان متهم یا شاکی تمام شده است. بنابراین ترجیح میدهم در مورد مجازات احتمالی آقای نجفی حرفی نزنم.
شایعاتی مبنی بر مهدورالدم بودن میترا استاد هم مطرح شده است؛ تا چه اندازه میتوان به این حرفها استناد کرد وقتی هنوز جزئیاتی از پرونده منتشر نشده است؟ این شایعات چه تاثیری بر افکار عمومی و روند پرونده میگذارد؟
در مورد مهدورالدم بودن همسر آقای نجفی هم من نمیتوانم حرفی بزنم چون برچسب بسیار بزرگی است و نمیشود به راحتی درباره آن حرف زد. آقای نجفی متهم است و متهم حق دارد از خودش دفاع کند و در دفاع از خودش آن چیزی را که لازم میداند بگوید. این حق قانونی متهم و وکلیش است.
هر دفاعی که متهم میکند رسیدگی میشود و بازپرس و نهایتا قاضی بر اساس تشخیصشان تصمیم میگیرند؛ اما امثال من و شما و همه مردم که هیچ اطلاعی از پرونده نداریم، نهایت بیاخلاقی است که بگوییم ادعای متهم درست است یا غلط. متهم حق دارد این حرف را بزند اما دیگرانی که هیچ اطلاعی ندارند، بسیار ناجوانمردانه است.
آیا ذکر کامل نام محمدعلی نجفی بهعنوان متهم به قتل غیرقانونی نیست؟
قانون در بحث حریم خصوصی میگوید وقتی اتفاقی رخ میدهد باید اطلاعات متهم حفظ شود اما در بحث رسانه اشخاص مشهور و برجسته را استثنا میکنیم چون در جامعه تاثیر زیادی دارند و افکار عمومی حق دارد بر آنها نظارت داشته باشد.
روزانه دهها پرونده ریز و درشت مطرح میشود و رسانهای هم نمیشود اما وقتی درباره یک شخصیت برجسته و مهم باشد، لازم است که مردم در جریان جزییات قرار بگیرند.
در مورد پرونده آقای نجفی هم استثنا در حریم خصوصی است زیرا از شخصیتهای شناخته شده عرصه سیاست در ایران است و هیچ نقطه منفی در کارنامه کاری او وجود نداشته است؛ با این حال این حادثه بر جامعه اثر گذاشته است و انتشار جزییات آن اشکالی ندارد. اما نقدی که به صداوسیما وارد است، این است که تبعیض سیاسی قائل میشود.
ما موارد مشابهی داشتیم که صداوسیما صرفا به دلیل اینکه آن شخصیتها خط نزدیک سیاسی با این سازمان داشتند، به سادگی از آن عبور کرده است. علاوه بر این لازم است بگویم که مردم از قضاوتهای نهایی دوری کنند و داوری را به عهده قانون بگذارند.
دیدگاه ها :