درباره جزایر شگفتانگیز پیرامون اقیانوس آرام مطالب و تصاویر بسیاری منتشر شده اما زیبایی این نواحی به حدی است که بهنظر میرسد تاکنون حق مطلب در مورد آنها ادا نشده است.
درباره جزایر شگفتانگیز پیرامون اقیانوس آرام مطالب و تصاویر بسیاری منتشر شده اما زیبایی این نواحی به حدی است که بهنظر میرسد تاکنون حق مطلب در مورد آنها ادا نشده است.
به گزارش راوی امروز، بخش جنوبی اقیانوس آرام یکی از همین مکانهایی است که کمتر در مورد آن صحبت شده و به همینخاطر از «پلینزی فرانسه» بهرغم زیبایی مسحورکنندهاش بهعنوان یکی از مجمعالجزایر ناشناخته دنیا نام میبرند. پلینزی از ابتدای قرن نوزدهم بهصورت مستعمره فرانسه درآمد و فرانسویها بسیاری از آزمایشهای هستهای مهم را در این نقطه از دنیا انجام دادند اما از سال ۱۹۹۶و بهخاطر اعتراض مردمی که در این جزایر زندگی میکنند، ماجرای تست سلاحهای هستهای در یکی از خوشآبوهواترین نقاط اقیانوس آرام به پایان رسید. پلینزی یا بهعبارت صحیحتر پلینزی فرانسه اکنون بهعنوان یکی از زیباترین و خوشآبوهواترین نقاط جهان شناخته میشود و هر سال میلیونها گردشگر خارجی به این نقطه از دنیا سفر میکنند.
کشف جزیره
پژوهشگران بر این باورند که پلینزی فرانسه یکی از واپسین نواحی کرهزمین بوده که انسانها برای سکونت برگزیدند. نخستین مهاجرت انسانها به پلینزی حدود ۱۵۰۰سال قبل از میلاد مسیح رخ داده؛ یعنی زمانی که نخستین ساکنان جزیره تایوان با استفاده از قایقهای دستساز و با روش «ناوبری با ستارگان» به آبهای اقیانوس آرام رسیدند و جزیرههای زیادی را کشف کردند. روش ناوبری با ستارگان هم برای خودش داستان جالبی دارد. در آن روزگار که هنوز وسایل جهتیابی در سفر توسط بشر ساخته نشده بود، قایقرانها با کمک ستارهها مسیر رسیدن به مقصد را جستوجو میکردند.
پسوند پرماجرا
مجمعالجزایر پلینزی از سال ۱۸۸۹به اشغال فرانسه درآمد و فرانسویها نام پلینزی فرانسوی را برای آن انتخاب کردند. پلینزی از ۱۱۸جزیره تشکیل شده که فقط ۶۷جزیره آن قابلسکونت است. این جزایر روی هم رفته حدود ۲۷۶هزار نفر جمعیت دارد اما چرا این جزایر کوچک با جمعیت محدودی که دارد تا این حد برای فرانسه مهم است؟ برای اینکه پلینزی از همان ابتدا به حیاطخلوت فرانسویها برای انجام آزمایشهای هستهای بدل شد. بعد از ماجرای پیوستن فرانسه به پیمان منع جامع آزمایش هستهای، پلینزی هم آرام آرام از زیر سایه این کشور خارج شد. در چند سال اخیر، جنبشهای استقلالطلبانهای در پلینزی فرانسه شکل گرفته و فرانسویها از سال ۲۰۰۴وضعیت پلینزی فرانسه را از «سرزمین فرادریایی فرانسه» به کشور فرادریایی تغییر دادهاند. تا سال ۲۰۰۵پلینزی از سوی مأمور عالیرتبه دولت فرانسه اداره میشد و در سال ۲۰۰۷انتخابات ریاستجمهوری را برای نخستین بار در این کشور برگزار کردند اما هنوز پسوند «فرانسه» از نام پلینزی جدا نشده است.
مردم هنرمند
پلینزیاییها در روزگار قدیم دریانوردان بزرگی بودند و تخصصشان استفاده از ستارگان برای حرکت در شب بوده است. بومیان پلینزی دستی هم در هنر داشتهاند و پیشهوران چیرهدستی بودهاند. آنها هنوز در ساخت اشیای مختلف مثل قلابهای ماهیگیری تبحر خاصی دارند و با اینکه تزئین قلابها تأثیری در کارکرد آنها ندارد، این کار را به بهترین شکل ممکن انجام میدهند. باور آنها این است که سلاحهای سنگی و چوبی هرچه خوشساختتر و تزئینیتر باشند از قدرت بیشتری برخوردار خواهند بود. برخی دیگر از بومیان پلینزی تخصص عجیبی در بافندگی دارند و این هنر جایگاه خاصی در سنت و فرهنگ مردم دارد. این دسته از پلینزیاییها حتی در ساخت خانههایشان به جنبههای تزئینی این کار اهمیت زیادی میدهند و به همین دلیل خانههای جزایر پلینزی به هیچ خانه دیگری شبیه نیستند. انگار هنر در بین اقوام پلینزی ریشه ژنتیک دارد و نسل جدید پلینزیاییها دنبال ساخت جواهر قیمتی رفتهاند که در دنیا مشتریان زیادی دارد.
کشف مارلون براندو
پلینزی فرانسه مجموعهای از جزایر بکر و زیبا در دل اقیانوس آرامجنوبی است و خیلیها برای دوری از شلوغی زندگی به این منطقه سفر میکنند. بورا بورا، یکی از جزایر مرجانی و محبوب پلینزی فرانسه است که تالابی ۸۳کیلومترمربعی دارد و از آن بهعنوان زیباترین جای دنیا یاد میشود. بلندترین نقطه این جزیره، کوه مونت اوتمانو است که بقایای آتشفشانی خاموش بهحساب میآید و به ۴میلیون سال قبل تعلق دارد. بسیاری از هتلهای لوکس گرانقیمت سواحل اقیانوس آرام در این جزیره ساخته شده. جزیره هوآهینه در شرقیترین نقطه پلینزی هم یکی از عجیبترین نقاط دنیا به شمار میآید. این جزیره برای علاقهمندان تاریخ و معماری جاذبه فراوانی دارد. جزیره هوآهینه، بزرگترین مرکز باستانشناسی است که شواهدی از فرهنگ و سنت بومیان پلینزی را حفظ کرده. البته این جزیره شهرتش را مدیون پدیدهای به نام «اشعه سبز» است. در این منطقه نور خورشید قبل از غروب در حالتی خاص در جو شکسته میشود و برقی سبز رنگ تولید میکند. این پدیده فقط در چند نقطه دنیا ازجمله جزیره هوآهینه قابلمشاهده است. جزیره مرجانی «تتیاروا» که خیلیها آن را به نام جزیره مارلون براندو میشناسند یکی دیگر از جاذبههای طبیعی پلینزی است. ماجرا از این قرار است که مارلون براندو، بازیگر مشهور فرانسوی وقتی مشغول بازی در فیلم «شورش در کشتی بونتی» بود از بالای کوه این جزیره را کشف کرد و با کمک یکی از ماهیگیرهای محلی خودش را به آن رساند. این جزیره مرجانی در آب محصور شده و دهانه طبیعی ندارد. بنابراین فقط با کمک امواج میتوان به ساحل رسید و این کار باید با ریتم مناسب انجام شود. مارلون براندو در سال ۱۹۷۰دهکدهای کوچک در دل این جزیره ساخت و همانجا زندگی کرد.
سوغات سیاه
ویژگی پلینزی این است که برخلاف بسیاری از کشورهایی که در خشکی محصور شدهاند در محاصره آب است و جایی که آب زیاد داشته باشد، قاعدتا سرسبز میشود. حالا تصور کنید در چنین فضایی، تعدادی جزیره در پی فورانهای آتشفشانی بهوجود آمدهاند و هر سال میلیونها نفر گردشگر برای دیدن جزایر هاوایی و ساموآ که چنین ویژگی منحصربهفردی دارند به پلینزی میروند. مروارید سیاه، مهمترین محصولی است که از پلینزی به سایر کشورهای دنیا صادر میشود. مردم این کشور با پرورش صدف لبه سیاه که بهطور طبیعی مروارید سیاه تولید میکند، روزگارشان را سپری میکنند اما مهمترین منبع درآمد آنها صنعت توریسم است. به لطف درآمد زیادی که از گردشگری و صادرات مروارید سیاه و محصولات کشاورزی و شیلات حاصل میشود، پلینزی کشوری مترقی بهحساب میآید اما صنعتی نیست. کف آبهای کمعمق پلینزی سرشار از عناصر معدنی است اما مردم این کشور هرگز برای استخراج آن تلاش نمیکنند و معتقدند این کار به قیمت آلودگی محیطزیست، افت کیفیت زندگی و گریز گردشگران خارجی از این منطقه تمام میشود.
دیدگاه ها :