گواهی انحصار وراثت یا حصر وراثت که وارثین متوفی و میزان سهم الارث آنها را مشخص میکند، از سوی شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی صادر میشود.
گواهی انحصار وراثت یا حصر وراثت که وارثین متوفی و میزان سهم الارث آنها را مشخص میکند، از سوی شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی صادر میشود.
به گزارش راوی امروز، درخواست صدور این گواهی میتواند توسط هریک از ورثه طرح شود و البته به غیر از ورثه، هر ذینفعی که به هر دلیلی از جمله طرح دعوی نیازمند این گواهی بوده اما اقدامی در این مورد از سوی ورثه صورت نگرفته نیز میتواند درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را از شورای حل اختلاف داشته باشد.
برخلاف آنچه عامه متصورند و به غلط میان مردم رایج شده است، برای دریافت گواهی انحصار وراثت دولت پول یا مالیات دریافت نمیکند و هیچ درصدی از اموال متوفی به دولت تعلق نمیگیرد. در این مورد تنها هنگام طرح دادخواست مبلغی به عنوان هزینه دادرسی که در واقع هزینه خدمات صدور این گواهی است از جانب قوه قضاییه دریافت میشود.
و اما مدت زمان صدور گواهی انحصار وراثت بسته به ارزش اموال به جا مانده از متوفی متفاوت است؛ در صورتی که ارزش اموال زیر پنجاه میلیون تومان باشد، گواهی انحصار وراثت در عرض یک هفته صادر میشود، اما چنانچه ارزش این اموال بالای پنجاه میلیون تومان باشد، به دلیل انتشار آگهی حدودا ۴۰ روز زمان میبرد.
نکته دیگری که لازم به توضیح است، هنگام طرح دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت احتیاجی به مدارک هویتی همه وراث نیست، چه بسا همه ورثه در این مورد همکاری نکنند یا برخی خارج از کشور حضور داشته باشند و امکان دسترسی به مدارک آنها نباشد، لذا حتی یکی از وراث هم با ضمیمه کردن اوراق هویتی خود به تنهایی میتواند این درخواست را داشته باشد.
اما در هر حال هریک از ورثه که درخواست صدور این گواهی را دارند، لازم است که کل وراث را در کمال امانت و صداقت معرفی کنند وگرنه مطابق ماده ۹ قانون تصدیق وراثت علاوه بر پرداخت خسارت، مجرم شناخته شده و به مجازات کلاهبرداری محکوم میشوند.
در پایان به مدارک لازم برای طرح درخواست گواهی انحصار وراثت اشاره میشود که علاوه بر گواهی فوت، اوراق هویتی متوفی و وراث نیاز به استشهادیه تنظیمی در دفترخانه اسناد رسمی با امضای سه شاهد مبنی بر اطلاع از زمان و محل واقعه فوت و اسامی وراث است.
دیدگاه ها :