اگر یک خانواده 3 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد، حدودا یک ششم درآمد ماهیانه اش را باید برای فقط صبحانه اش کنار بگذارد.
به گزارش راوی امروز، افزایش قیمتها و گرانی در این مدت چنان بر مردم فشار آورده، که بسیاری مجبور شده اند حتی از تامین نیازهای ضروری خود بزنند.
با این حال، آنچه در این مدت بیش از حد مورد توجه تحلیلگران اقتصادی بوده افزایش قیمت دلار، سکه و خودرو بوده است. این در حالی است که فشار اقتصادی باعث کوچک شدن سفره مردم شده و در این مدت گروه گروه اعضای طبقه متوسط وارد طبقه ضعیف شده و اعضای طبقات ضعیف اقتصادی نیز مرز فقر مطلق را رد کرده اند.
برای فهم این موضوع بهتر است کمی مشخص تر صحبت کنیم. بد نیست که موضوع تورم و گرانی را روی یک شاخص اساسی و مهم زندگی شهروندان بررسی نماییم. این شاخص، وعده غذایی یک خانواده است که اصلی ترین نیاز بشر را شامل میشود.
بهتر است در مورد وعده غذایی نیز کمی مشخص تر و جزئی تر نگاه کنیم. از میان سه وعده غذایی اصلی فقط روی صبحانه متمرکز میشویم. در واقع میخواهیم محاسبه کنیم که یک خانواده مثلا سه یا چهار نفره ایرانی چقدر برای تهیه یک صبحانه ساده باید هزینه کند.
هزینه ماهیانه یک صبحانه ساده(نان و پنیر و چای)
تهیه صبحانه و هزینه آن درجه بندی دارد. ساده ترین و ارزان ترین صبحانه یک خانواده ایرانی نان و پنیر و چای شیرین است. بیایید حساب کنیم که یک خانواده در ماه چقدر برای تهیه همین صبحانه ساده باید هزینه کند.
اگر یک خانواده سه یا حتی چهار نفره برای یک وعده صبحانه خود دو نان بربری و یک قالب پنیر 250 گرمی مصرف کنند، آنگاه هزینه حدودی آنها برای 1 روز (1 وعده صبحانه) چنین میشود:
کالا | مقدار | قیمت کل |
نان بربری | 2 عدد | 2 هزار تومان |
پنیر | 250 گرم | 8 هزار تومان |
جمع مبلغ بالا 10 هزار تومان میشود. اگر این مبلغ را ضربدر 30 کنیم حاصل 300 هزار تومان میشود. حالا بیایید سراغ چای و شکر برویم. اگر هر خانواده در ماه 50 الی 60 عدد چای کیسه ای مصرف کنند در ماه حدود 20 هزار تومان باید هزینه چای کنند. قیمت شکر یا قند هم به ازای مصرف ماهیانه حدود 10 هزار تومان میشود. البته نباید فراموش کرد که ما در این محاسبات کف قیمت را در نظر گرفته ایم. پر واضح است که هم چای و شکر و هم پنیر انواع گوناگونی داشته و قیمتهای متنوعی هم دارند.
با وجود همه این موارد، میانگین هزینه ماهیانه یک خانواده کوچک برای صبحانه ساده(چای شیرین و پنیر و نان) حدود 330 الی 350 هزار تومان میشود. اگر فرض کنیم درآمد یک خانواده که فقط سرپرستش شاغل است 3 میلیون تومان(کف درآمد برای یک فرد شاغل) باشد، آنگاه هر خانواده با کف حقوق ماهیانه حدود 10 درصد درآمدش را باید فقط هزینه صبحانه(آن هم ساده ترین نوع آن) بکند.
هزینه سایر اقلام صبحانه؛ از خامه و عسل تا خرما و تخم مرغ
حالا بیایید کمی مساله را پیچیده تر کنیم. پر واضح است که برخی خانوادهها به جز نان و پنیر برخی اقلام دیگر را هم در وعده صبحانه خود مصرف میکنند. اگر هزینه این اقلام نیز به سفره خانواده اضافه شود آنگاه نتیجه متفاوت خواهد بود.
قیمت یک خامه لیوانی 100 گرمی ارزان حدود 4 هزار تومان است. قیمت کره سنتی 50 گرمی نسبتا ارزان هم حدود 4 هزار تومان است. قیمت یک پاکت شیر کم چرب 1 لیتری 6 هزار تومان است. همچنین قیمت یک مربای آلبالوی 220 گرمی حدود 6 هزار تومان و قیمت تقریبی یک بسته عسل 200 گرمی 14 هزار تومان است.
حال فرض کنید یک خانواده نه هر روز بلکه دو بار در هفته از هر یک از این اقلام بخواهد استفاده کرده و آنها را به سبد صبحانه خود اضافه کند. اگر یک خانواده هفته ای دوبار شیر یک لیتری کم چرب بخرد ماهیانه باید 48 هزار تومان بر هزینه صبحانه اش بیفزاید. اگر یک خانواده بخواهد خامه یا کره مصرف کند و مثلا هفته ای 2 کره 50 گرمی یا خامه 100 گرمی بخرد، آنگاه ماهیانه 32 هزار تومان باید هزینه کند. اگر هم بخواهد عسل یا مربا را به سفره خود اضافه نماید باز باید حدودا ماهیانه 28 هزار تومان(به ازای دو عسل 200 گرمی در ماه) هزینه کند.
ممکن است خانواده ای بخواهد به این سفره چیزهای دیگری را هم اضافه کند. قیمت یک بسته خرمای 700 گرمی حدودا 35 هزار تومان است. قیمت یک کیلوگرم گردوی پوست کاغذی 130 هزار تومان است. قیمت یک بسته تخم مرغ 6 تایی حدود 7 هزار تومان و قیمت سوسیس 55 درصد (500 گرم) 16 هزار تومان است. همچنین قیمت یک بسته نسکافه 20 تایی معمولی نزدیک به 38 هزار تومان است. قیمت یک بسته بیسکوئیت ساقه طلایی نیز 3500 الی چهار هزار تومان است.
هزینه ماهیانه تامین یک صبحانه معمولی
هر کدام از اقلام فوق اگر بخواهد به سفره هزینه یک خانواده اضافه شود هزینه ای بر خانواده تحمیل میکند. اگر هر خانواده بخواهد به جز حدود 350 هزار تومان هزینه ماهیانه نان و پنیر و چای شیرین، یک بسته خرما، دو بسته نسکافه، 4 خامه 100 گرمی، 4 مربای آلبالوی 220 گرمی، سه بسته تخم مرغ 6 تایی و 4 شیر یک لیتری کم چرب در ماه بخرد، هزینه ماهیانه صبحانه اش به این رقم میرسد: 546 هزار تومان.
این هزینه با مقداری کم و بیش میانگین هزینه هر خانواده در ماه برای تامین وعده صبحانه است. اگر یک خانواده 3 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد، حدودا یک ششم درآمد ماهیانه اش را باید برای فقط صبحانه اش کنار بگذارد. مشخص است این هزینه برای ناهار و شام به مراتب بیشتر است. شاید با همین حساب سر انگشتی علت زیر خط فقر بودن بسیاری از شهروندان به دست بیاید.
منبع: خبر فوری
دیدگاه ها :