بازار سرمایه این روزها بیش از هر زمان دیگری به میزبانی تعداد زیادی از سهامداران جدیدی نشسته است که اکثرا با هدف کسب سود ۱۰۰ درصد از این بازار، وارد آن شدهاند. این روزها کارگزاریها و دفاتر پیشخوان دولت شاهد صفهای طولانی از افرادی است که میخواهند کد بورسی بگیرند تا از چراغ همیشه سبز این روزهای بازار سرمایه بینصیب نمانند.
به گزارش راوی امروز، حرکت قطار توسعه بازار سرمایه از سال گذشته آغاز شد و دامنه آن به سال جاری هم رسید. به طوری که شاخص کل بورس که معاملات سال گذشته بورس را از ارتفاع ۱۷۸ هزار و ۶۵۹ واحد آغاز کرد، با ۳۳۴هزار و ۲۴۱واحد رشد، معادل ۱۸۷ درصد افزایش را به ثبت رساند.
شاخص بورس در مدت ۲۰ روز معاملاتی فروردین سال جاری، با ثبت بیش از ۲۲۹ هزار واحد رشد، بازدهی ۴۴.۶۵ درصدی را نصیب سرمایهگذاران کرد. همچنین شاخص کل که معاملات امسال بورس را از ۶۴۵ هزار و ۷۶۳ واحد آغاز کرد، در ۲۰ روز معاملاتی فروردین با ۲۲۹ هزار و ۲۲ واحد رشد، معادل ۴۴.۶۵ درصد افزایش را به ثبت رسانده و به ۷۴۱ هزار و ۹۲۳ واحد رسید.
البته روند صعودی شاخص ادامه دارد و در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته بازار کار خود را درحالی به پایان برد که شاخص کل در آستانه ورود به ۹۰۰ هزار واحد قرار گرفت. اما رشد بی وقفه بازار سرمایه در یک روی سکه قرار دارد و روی دیگر این سکه افزایش قابل توجه متقاضیان ورود به این بازار است. به طوریکه در این حوزه هم مانند صعود شاخص، شاهد اتفاقات تاریخی بودیم. به طوریکه تعداد ثبت نام کنندگان در طول فروردین ماه سامانه سجام ۱۸ برابر نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. در ۲۵ روز نخست امسال تعداد ۶۵۱ هزار و ۹۵۹ نفر در سامانه سجام ثبت نام کردند تا تعداد کل ثبت نام کنندگان در این سامانه از مرز ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر عبور کند.
تعداد متقاضیان برای ورود به بازار سرمایه درحالی رشد چشم گیری داشته است که میتوان گفت نیمی از افراد نه تنها دانش و تخصص درمورد بازار سرمایه ندارند، بلکه صعود این روزهای بازار، این ذهنیت را در آنها ایجاد کرده است که بازار سرمایه ریسک ندارد و سود ۱۰۰ درصدی آنها قطعی است.
بر این اساس ایسنا گفتوگویی را با برخی از جدیدالورودها به بازار سرمایه انجام داده است تا هدف، میزان آشنایی و تخصص و انتظار آنها از بازار سرمایه مورد محک قرار گیرد. مصاحبه با تعدادی از جدیدالورودهای بازار سرمایه نشان میدهد اکثرا دانش کافی در این حوزه ندارند، با این حال ترجیح میدهند خودشان و با کمک و راهنمایی آشنایان خرید و فروش سهم را انجام دهند و از طریق صندوقهای سرمایهگذاری اقدام نکنند. دلیل بسیاری از افراد حفظ سرمایه در مقابل تورم است و انتظار کسب سودی بین ۲۰ تا ۶۰۰ درصد را از این بازار دارند.
ورود به بورس با هدف حفظ ارزش دارایی
یکی از متقاضیان به نام امین با تاکید بر اینکه حمایت و تبلیغات دولت درمورد بازار سرمایه، در ورودش به این بازار تاثیر چندانی نداشته است، اظهار کرد: مهمترین دلیلی که تصمیم گرفتم وارد بازار سرمایه شوم، روند صعودی رشد شاخص و همچنین تحلیل یکی از آشناها بود که آشنایی کاملی نسبت به این بازار داشت. البته من هنوز کد بورسی دریافت نکردم زیرا مراحل احراز هویت به دلیل شلوغ بودن دفاتر پیشخوان دولت با کندی و معطلی زیاد همراه است.
وی درمورد میزان آشنایی خود با بازار سرمایه و میزان سودی که انتظار دارد از این بازار کسب کند، گفت: البته من دانش کافی برای خرید و فروش ندارم و قصد دارم سرمایه خود را به یکی از وابستگان که آشنایی کامل با این بازار دارد بسپارم. همچنین انتظار دارم سودی که کسب می کنم بیشتر از سود سپرده بانکی و در حقیقت بیشتر از نرخ تورم سالیانه دارم، شاید در این شرایط ارزش دارایی اندکم حفظ شود.
به دلیل کرونا شغلم را از دست دادم، وارد بازار سرمایه شدم
مریم، متقاضی دیگری بود از دست دادن شغل خود به دلیل شیوع کرونا را دلیل ورود به بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: بعد از اینکه شغل خود را از دست دادم، دوستانم که آشنایی و سابقه حضور زیادی در بازار سرمایه دارند، ترغیبم کردند که وارد این بازار شوم. البته رشد شاخص هم بیتاثیر نبود.
وی ادامه داد: سه روز زمان برد تا کد بگیرم. البته هنوز هم به سایت دسترسی ندارم و باید پنج روز دیگر هم صبر کنم. هیچ دانشی ندارم و قصد دارم با راهنمایی دوستانی که دانش و تجربه کافی دارند عمل کنم. فعلا میزان دقیق سود را پیشبینی نکردم اما طبق گفته دوستانم سالی صد در صد سود خواهم کرد.
مردم به صندوقها اعتماد ندارند
سجاد هم که به تازگی در سجام ثبت نام کرده است، درمورد ورود خود به بازار سرمایه توضیح داد: ایران کشوری با نرخ تورم بالا و پرنوسان است اما بورس تا حدی می تواند این تورم را خنثی کند تا ارزش سرمایههای مردم کم نشود. من در سجام ثبت نام کرده ام اما هنوز کد نگرفتم زیرا هنوز دانش مورد نیاز را ندارم و دست نگه داشتم تا به حدی از دانش دسترسی پیدا کنم زیرا نمی خواهم هیجانی وارد بازار شوم.
وی افزود: سعی می کنم خودم خرید و فروش سهام را انجام دهم. به نظر من بین عامه مردم، اعتماد زیادی نسبت به صندوق ها وجود ندارد.
ورود به بورس برای حفظ اندوخته مالی خانواده
داریوش متقاضی دیگری است که بی ارزش شدن اندوخته ریالی خانواده را دلیل ورود به بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: من تصمیم گرفتم در همچین شرایطی از وضعیت اقتصادی خانواده محافظت کنم و در این راستا رشد شاخص بورس بسیار موثر بود.
وی درمورد فرایند اخذ کد بورسی توضیح داد: تقریبا دو ماه زمان برد تا کد بورسی خود را اخذ کنم. ۱۲ اسفند برای پدر و مادر در سامانه سجام صحبت کردم اما از آنجایی که ازدحام در تنها دفتر پیشخوانی که احراز هویت را انجام میداد زیاد بود، به دلیل حفظ سلامتی پدر و مادر در مقابل کرونا، پروسه دریافت کد زمان برد و چند رو پیش کد را گرفتیم.
داریوش درمورد میزان دانش خود برای خرید و فروش سهام نیز اظهار کرد: به طور کلی آشنایی نسبتا کمی با تحلیلهای تکنیکال و بنیادی دارم اما در این مدت از تجربه و دانش دوستان با تجربه ام استفاده کردم و قصد دارم شخصا خرید و فروش کنم. در این راستا انتظار دارم ماهیانه حداقل ۲۰ درصد سود کسب کنم.
انتظار صد در صد سود و ۵۰ درصد ضرر
فرزاد نیز رشد شاخص را دلیل خود برای ورود به بازار سرمایه را عنوان کرد و گفت: البته برای فرار از تورم در شرایط فعلی چاره دیگری نیست. کد معاملاتی را تقریبا ۱۲ ساعت بعد از احراز هویت دریافت کردم اما بعد از گذشت چهار روز کارگزاری هنوز دسترسی به سامانه معاملاتی را تایید نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه شاخص خرید و فروش سهم را انجام خواهد داد، افزود: البته از دوستانی که سابقه حضور در بورس دارند هم کمک خواهم گرفت. در بهترین حالت انتظار سود اسمی صد در صد در یک ماه و در بدترین حالت انتظار ۴۰ تا ۵۰ درصد ضرر را دارم.
انتظار سود ۶۰۰ درصدی از سهام شستا
بهرام هم که طی سه روز موفق به اخذ کد بورسی شده است، درمورد دلیل خود برای ورود به بازار سرمایه توضیح داد: رشد شاخص دلیل اصلی ورودم به بازار سرمایه بود. دانش کافی ندارم اما از آنجایی که در حال حاضر اغلب نمادها سبز هستند، ترغیب می شود حداقل یک سال در بازار سرمایه بمانم و از دوستم که تجربه کافی دارد کمک می گیرم.
وی با اشاره به عرضه اولیه ها در بازار سرمایه گفت: عرضه اولیه هایی مانند شستا و غگیلا را خریدم و انتظار دارم سالانه حداقل ۶۰۰ درصد از شستا سود کسب کنم.
اوقات فراغت همه با بورس پر شده است
حسن هم که بعد از سالها به بازار سرمایه بازگشته است، درمورد علت بازگشت خود توضیح داد: درحال حاضر اکثر دوستان و همکاران سهامدار هستند و در اوقات فراغت همواره از طریق تلفن همراه به صورت آنلاین خرید و فروش سهم می کنند. من سالهاست که کد بورسی دارم اما از آنجایی که بورس دیگر صعودی نبود، ادامه ندادم اما این روزها که بازار صعودی است با مشاوره دوستان و همکارانی که وارد هستند، باز هم خرید و فروش سهام را ادامه می دهم.
انتقال پول از سپرده بانکی به بورس
بهار نیز با تاکید بر اینکه با تشویق اطرافین وارد بازار سرمایه شده است، اظهار کرد: یکی از دلایلی که وارد بورس شدم اطرافیانم بودند که یک سالی بود که وارد بورس شده بودند و پیش از این هم بارها پیشنهاد کرده بودند که وارد بورس شوم اما به دلایلی تمایل نشان ندادم. یکی از دلایل هم عدم شناخت از بورس بود و واقعا اعداد و ارقام را درک نمیکردم. دو هفته پیش برادرم اصرار کرد که پولم را از بانک که سود زیادی ندارد به بورس منتقل کنم. یک هفته است که مبلغ ۱۰ میلیون تومان وارد بورس کردم که تاکنون یک و نیم میلیون تومان سود کسب کردم و قطعا این بازار نسبت به بانک جذابیت بیشتری دارد.
وی ادامه داد: برای دریافت کد بورس بعد از ثبت نام در سجام باید به دفاتر پیشخوان مراجعه میکردم که دو روز متوالی مراجعه کردم زیرا بسیار شلوغ بود. یک بار هم سیستم سجام قطع بود که خلاصه بعد از سه روز توانستم احراز هویت کنم اما کد بورسی توسط کارگزاری بعد پنج روز فعال شد که این باعث شد عرضه اولیه شستا را از دست بدهم.
بهار درمورد اینکه دانشی از بازار سرمایه دارد یا خیر، توضیح داد: شخصا هیچ دانشی از بورس نداشتم و ندارم و بیشتر بر مبنای سیگنال اطرافیانم دست به خرید زدم. اما حدود یک هفته است که مطالب آموزشی یکی از کارشناسان بازار سرمایه را دنبال می کنم و در حال آشنایی با تابلوی بورس هستم. بنابراین فعلا شخصا خرید فروش را انجام میدهم. فعلا آشنایی زیادی با صندوق ها ندارم و کمی هم اطلاع رسانی در این حوزه کم است و نمیدانم خرید و فورش شخصی بهتر است یا مراجعه به صندوقها.
بورس، باب جدید برای درآمدزایی
محمد نیز درمورد دلیل ورود خود به بازار سرمایه توضیح داد: برای افزایش درآمد با پس انداز اندک وارد بورس شدم. در واقع وقتی دیدم با تورم افسارگسیخته هر روز از قدرت خریدم به عنوان یک کارمند کاسته میشود و درآمدم افزایشی ندارد، تصمیم گرفتم هرطور شده باب جدیدی را برای درآمدزایی باز کنم، هرچند اطلاعات و دانش کافی راجع بهش ندارم.
وی ادامه داد: دانش کافی برای خرید و فروش سهام ندارم، اما تلاش می کنم با پرس و جو از کسانی که سابقه فعالیت در بازار بورس را دارند، سهام مناسب را شناسایی کنم. انتظار سود خاصی هم ندارم، اما زمانی که میبینم ارزش پس انداز اندکم در بانک، هر روز کم میشود، می خواهم در بازار سرمایه شانس افزایش سرمایه را به خودم بدهم و اعتقاد دارم کسب سود کم بهتر از پس انداز بدون سود پول داخل بانک است.
منبع:ایسنا
دیدگاه ها :