آیت الله دکتر کمالی، امام جماعت مسجد وفا گفت: من چند سال پیش، طرح «مساجد مجازی» را برای رفع کمبود فضا برای اقامه نماز پیشنهاد دادم. بر اساس این طرح، باید در نقاط مختلف شهر، نمازخانه هایی برای اقامه نماز ساخته شود.
به گزارش راوی امروز، آیت الله دکتر حسن کمالی در گفتوگویی با اشاره به آیه «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْیَوْمِ الآخِرِ وَأ َقَامَ الصَّلاَهَ وَآتَى الزَّکَاهَ وَ لَمْ یَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَـئِکَ أَن یَکُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِینَ» (سوره توبه، آیه ۱۸ ) گفت: مفسرین قرآن از جمله علامه طباطبایی منظور از عبادت در این آیه را «آبادانی به مثابه هدایت» می دانند، یعنی هدایت کردن مردم به دین، از کارکردهای مساجد است.
وی افزود: مسجد، برای تقوی و کرامت انسانی، زینت است زیرا محل عبادتِ پروردگار و اجتماع نیکان، خوبان و پرهیزگاران است. این درحالی است که مساجد کشور طی ده سال اخیر نتوانسته اند ایفاگر این نقش مهم و حیاتی باشند.
امام جماعت مسجد وفا خاطرنشان کرد: نهادهای متولی و پشتیبان مساجد به ویژه مرکز رسیدگی به امور مساجد برای نقش آفرینی این خانه های خدا در زمینه سلامت روانی و بهداشت معنوی، برنامه ریزی کنند درحالی که امروزه بسیاری از مساجد کشور به عبادت و نیایش بسنده کرده اند. گسترش این کارکرد نیازمند آموزش ائمه جماعات، هیات امنا و سایر دست اندرکاران است.
انتقاد مقام معظم رهبری از باز نبودن بیشتر مساجد در طول روز
وی با اشاره به انتقاد مقام معظم رهبری از باز نبودن بیشتر مساجد در طول روز، اظهار داشت: سازمان های خدماتی، انتظامی و فرهنگی مانند شهرداری، نیروی انتظامی و مرکز رسیدگی به امور مساجد برای تحقق «مسجد برقرار» تلاش کنند. این درحالی است که مردم برخی مناطق شهر تهران می ترسند برای اقامه نماز صبح به مساجد بروند و همین وضعیت، میزان اقامه نماز صبح در مساجد را کاهش داده است. من چند سال طرح «مساجد مجازی» را برای رفع این وضعیت پیشنهاد دادم. بر اساس این طرح، باید در نقاط مختلف شهر، نمازخانه هایی هرچند ده متر برای اقامه نماز ساخته شود.
آیت الله دکتر کمالی گفت: جوانان و حتی سایر گروه ها و اقشار جامعه به دلیل دور شدن مساجد از جایگاه اصلی و کرامت خود و همچنین جذابیت نداشتن و باسواد نبودن برخی ائمه جماعات، با این خانه های خدا قهر کرده اند. اگر امام جماعت، خوش خلق، نیکو سخن و حتی خوش تیپ باشد و مساجد، برنامه های خلاقانه، موثر و مخاطب پسند برگزار کنند، مردم، جذب آنان می شوند.
وی ادامه داد: مساجد باید میدان فعالیت و تلاش جوانان باشد، درحالی که بیشتر اعضای هیات امنا و شورای فرهنگی این خانه های خدا، میانسالان و پیران هستند. در چنین وضعیتی، جوانان احساس «بودن» و «دیده شدن» نمی کنند. این قشر بنابر خصیصه های سنی، نیازمند میدان داری است، اما در بیشتر مساجد، ائمه جماعات، این فرصت را به جوانان نمی دهند.
مساجد کشور، رنگ آمیزی، شادابی ظاهری و طراوت را ندارند
این نویسنده و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان کرد: مساجد کشور، رنگ آمیزی، شادابی ظاهری و طراوت را ندارند، درحالی که نوجوانان و جوانان به ویژه دختران، با تماشای یک بنای زیبا، جذب آن می شوند. کدام یک از مساجد ما چنین هستند؟ کدام امام جماعت با ایجاد فضای نشاط و شادابی در مساجد، مشوق حضور نوجوانان و جوانان شده اند؟
نماینده مراجع معظم تقلید در بخش دیگری از این گفتوگو به ضرورت جذب و آموزش خادمان مساجد اشاره کرد و افزود: دست اندرکاران مساجد در راستای شعار امسالِ دهه تکریم و غبارروبی مساجد «من، خادم افتخاری مسجدمون هستم» برای جذب خادمان افتخاری، کوشش کنند که لازمه آن، بیان جذابیت های مساجد است. ائمه جماعات برای مردم تبیین کنند که خدمت به مساجد چه جایگاهی در قرآن و روایات دارد. جالب اینکه مردم با شوق و افتخار، خادم آستان امامزادگان می شوند که البته بسیار هم خوب و ارزشمند است، اما این رویکرد نسبت به مساجد وجود ندارد.
آیت الله دکتر دکتر کمالی خاطرنشان کرد: اهالی مساجد با اشاعه فضای امن و آرام مساجد می توانند زمینه ساز خادمان افتخاری شوند. اگر مردم، این خانه های خدا را مصداق آیه «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» (رعد، آیه ۲۸) و پایگاه آرامش معنوی بدانند آنگاه با پای دل و جان، به مساجد، خدمت و این خدمت را مدال افتخار زندگی خود معرفی می کنند.
«مسجد محوری» جدی گرفته شود
وی اضافه کرد: مسئولان شهری و محلی با جدی گرفتن «مسجد محوری» می توانند با کم ترین هزینه، سلامت روانی، آرامش ذهنی و کاهش آسیب های اجتماعی را رقم بزنند. البته این رویکرد در باور و برنامه های مسئولان و مدیران کشور وجود ندارد.
این استاد حوزه علمیه در ادامه این گفتوگو با بیان اینکه میدان دادن به خانم ها در مساجد، مهم تر از آقایان است زیرا این قشر، نسل های آینده را تربیت می کنند، گفت: حضور و مشارکت گسترده بانوان در نماز جماعت و برنامه های دینی و انقلابی مسجد وفا به دلیلِ فعالیت خواهران شورای فرهنگی و پایگاه بسیج به ویژه خانم عباسی، پر رنگ است. در واقع کار برای بانوان را به خودشان سپرده ایم و همین موضوع، آنان را ترغیب به فعالیت بیشتر کرده است.
امام جماعت مسجد وفا ادامه داد: بازبودن در مساجد در طول روز، مهم ترین اقدام برای جذب مردم است، این اقدام، در ماه رمضان، جلوه بیشتری دارد. این درحالی است که مساجد به دلیل چند شغله بودنِ ائمه جماعات، خدمت حداکثری به مردم ندارند. ائمه جماعات، باید امین محلات و پاسخگوی سوالات شرعی باشند. من، هر روز از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۱ شب در مسجد وفا، حاضر می شوم و شنوای درد و دل های نیازمندان، ایتام، جوانان و سایر گروه های مردم هستم.
آیت الله دکتر کمالی در پایان گفت: ائمه جماعات اثرات معنوی حضور در مساجد مانند افزایش امنیت روانی، سلامت ذهنی و دوری از خطرات و آسیب های اجتماعی را برای مردم بیان کنند. شناخت این اثرات، نقش موثری در تشویق دختران، پسران و فرهیختگان برای حضور و مشارکت در برنامه های مساجد دارد.
دیدگاه ها :