فوقتخصص غدد و متابولیسم گفت: هر مقدار رژیم غذایی تنظیم شده، به روش غذایی فرد نزدیکتر باشد، پایبندی به آن و در نهایت کاهش وزن ناشی از آن بیشتر خواهد بود.
به گزارش راوی امروز، فهیمه سهیلیپور، فوق تخصص غدد درون ریز کودکان، درباره «راههای پیشگیری از چاقی»، اظهار داشت: باید دانست که چاقی یک بیماری مزمنی است که مانند بسیاری از بیماریهای مزمن، عوامل متنوعی در ایجاد آن دخالت دارند و کنترل چاقی در جوامع تنها با کنترل همین عوامل ممکن خواهد بود.
وی ادامه داد: پیشگیری از چاقی مانند هر بیماری دیگری در سطوح اول، دوم و سوم مطرح است. در پیشگیری سطح اول، ارائه برنامههای آموزشی به عموم مردم جامعه به ویژه گروههای خاص مانند کودکان و نوجوانان، خانمهای باردار و شیرده و سالمندان ضروری است.
سهیلیپور اضافه کرد:این برنامهها باید براساس وضعیت سنی، اجتماعی و اقتصادی افراد تنظیم شده و به صورت آسان قابل اجرا باشد؛ بدیهی است که پیشگیری از چاقی در جامعه تنها با توصیه و هشدار به مردم عملی نیست.
وی با اشاره به عوامل ایجاد چاقی در افراد، ابراز داشت: کنترل عوامل خطرزا شامل مصرف دخانیات، تغذیه نامناسب و سبک زندگی کمتحرک باید به دقت مدنظر باشد. در این راستا همکاری حوزه سلامت با سازمانها و نهادهای مختلف اجتماعی از جمله رسانه ها، شهرداری، آموزش و پرورش و وزارت ورزش و جوانان ضروری است.
این فوق تخصص غدد درون ریز کودکان افزود: طبیعی است برنامهریزیهای مؤثر، برنامهریزیهایی خواهد بود که با حضور نمایندگانی از همه سازمانهای مرتبط و ذینفعان این حوزه و پس از آگاهی و آشنایی این نمایندگان با وضعیت موجود چاقی جامعه و تأثیر عوارض آن بر سلامت عمومی اتخاذ شده باشد.
وی تصریح کرد: در پیشگیری سطح دوم، روشهایی برای کاهش وزن افراد چاق گرفته میشود که عمدتاً بر رژیمهای غذایی کمکالری و در درجه بعد افزایش فعالیت فیزیکی استوار باشد.
سهیلیپور بیان داشت: هر مقدار رژیم غذایی تنظیم شده به عادتهای غذایی فرد نزدیکتر و با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی فرد قابل اجراتر باشد، پایبندی به آن و در نهایت کاهش وزن ناشی از آن بیشتر خواهد بود.
این فوقتخصص غدد درون ریز کودکان گفت: استفاده از رژیمهای غذایی بسیار کمکالری نیازمند مراقبت دقیق تغذیهای و حتی در بعضی شرایط بستری بیماری دارد و در صورت استفاده به صورت خودسرانه و بدون نظارت متخصصان تغذیه میتواند منجر به بروز عوارض جسمی و روانی شود.
وی یادآور شد: همچنین احتمال افزایش مجدد وزن بعد از قطع چنین رژیمهایی بسیار زیاد است. افزایش فعالیت بدنی دومین جزء لازم در پیشگیری ثانویه از چاقی است؛ اگرچه سهم افزایش فعالیت فیزیکی و ورزشی در کنترل چاقی از محدودیت کالری دریافتی کمتر است، اما میتواند تأثیر مستقیمی در پیشگیری از عوارض متابولیکی چاقی داشته باشد.
سهیلیپور متذکر شد: افزایش فعالیت بدنی حتی در زمانی که منجر به کاهش وزن هم نشده است، با کاهش مقاومت به انسولین و سایر مکانیزمها، خطر بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت را کم میکند؛ در نتیجه بدیهی است افزایش فعالیت فیزیکی به خصوص در گروههایی از افراد که از بیماریهای مختلف مانند مشکلات قلبی -عروقی یا بیماریهای اسکلتی و عضلانی رنج میبرند، باید پس از هماهنگی و تحت نظر قرار گرفتن توسط پزشک، انجام شود.
این فوقتخصص غدد درون ریز کودکان گفت: در پیشگیری در سطح سوم، درمان عوارض چاقی مانند دیابت، بیماریهای قلبی – عروقی، عوارض روانشناختی، سرطانهای مرتبط و سایر موارد مطرح میشود که معمولاً تحت نظر متخصصان رشتههای مختلف پزشکی انجام میشود.
منبع: فارس
دیدگاه ها :