یک متخصص قلب و عروق درباره حمله قلبی و علائم آن توضیح داد.
به گزارش راوی امروز، خون حاوی غذا و اکسیژن است و از طریق شریانها در دسترس و مورد استفاده سلولهای اعضای بدن قرار میگیرد؛ برای خون رسانی به اعضاء بدن خود عضله قلب هم دائما نیاز به ذخیره اکسیژن دارد، در سطح قلب دو شریان اصلی تغذیه کننده عضله قلب به نام عروق کرونر راست و چپ قرار دارند که عضله قلب اکسیژن و مواد مغذی خود را از طریق انشعابات این دو شریان بدست میآورد.
اگر کلسترول و سایر مواد چربی موجود در خون به تدریج در دیواره داخلی شریانهای بدن رسوب کنند، ایجاد پلاکهایی در شریان میکنند که سبب میشوند جدار شریان در آن منطقه سفت و سخت شود؛ به این شرایط آترواسکلروز یا تصلب شرائین میگویند؛ بطور طبیعی رسوب چربی در شریان از کودکی آغاز میشود البته ممکن است همه شریانها دچار تصلب شوند، اما از همه مهمتر شریانهای کرونر قلب و شریانهای مغزی هستند.
اگر مواد چربی در عروق کرونر قلب رسوب کنند در طول زمان به تدریج پلاکهایی که ایجاد میکنند ضخیمتر شده و داخل شریانها را تنگ و باریک میکنند و در نتیجه آن جریان خون به عضله قلب را کم یا در نهایت متوقف میکنند؛ به حالتی که خون ناکافی به عضله قلب میرسد کم خونی عضله قلب یا ایسکمی میگویند، این وضعیت سبب ایجاد درد قلبی میشود.اگر سطح پلاکهای چربی در دیواره شریان ترک بخورد یا زخمی شود، به علت عبور خون در رگ کم کم روی آن سطح، لخته خون تشکیل میشود؛ اگر یک لخته خون در شریان باریک شده بطور کامل مسیر جریان خون را مسدود کند، چون عضله قلب از اکسیژن محروم میشود، آسیب میببیند و بخشی از بافت عضله قلب که توسط آن شریان تغذیه میشود، میمیرد، پزشکان به این وضعیت حمله قلبی یا در اصطلاح پزشکی به علت آسیب دائمی عضله قلب، سکته قلبی (انفارکتوس میوکارد) میگویند.
مسعود قاسمی متخصص قلب و عروق، فوق تخصص آنژیوپلاستی، استاد دانشگاه، رئیس انجمن آترستکرو ایران، اظهار کرد: سندروم حاد کرونری، زمانی که قطر رگ قلب بیش از ۷۰ درصد تعیین شود علائم بالینی قلبی شروع میشود، اگر این تنگی بیشتر شود در شرایط خاصی که فرد فعالیت بیش از حد معمول دارد، ممکن است خونرسانی کمتر شود که در نتیجه علائم حاد حمله قلبی افزایش خواهد یافت.
وی ادامه داد: بیشترین دلیل حمله قلبی ناشی از پاره شدن خود به خودی پلاک رگ قلب در داخل دیواره رگ است و این پارگی منجر به حمله قلبی خواهد شد؛ زمانی که خون لخته شود انسداد قلبی رخ خواهد داد؛ برای حمله قلبی اول تنگی رگ قلب به وجود میآید که در شرایط خاص دیواره آن ترک بر میدارد و این ترک برداشتگی موجب لخته شدن خون میشود که فرد دچار سکته قلبی خواهد شد.
قاسمی با اشاره به علائم حمله قلبی گفت: علائم قلبی میتواند در افراد به خصوص دیابتیها و افراد مسن هیچگونه علامتی نداشته باشد، اما بیماری وجود دارد که افراد دیابتی و بالای ۶۵ سال باید توجه کنند و منتظر علائم حمله قلبی نباشد.
این فوق تخصص آنژیوپلاستی افزود: وجود علائم حمله قلبی بسیار مهم است، اما عدم وجود علائم حمله قلبی را رد نمیکند و فرد حتما باید چکاپ شود.
وی درباره عوامل خطرساز حمله قلبی گفت: فشار خون بالا یکی از عوامل خطرساز حمله قلبی است که میتوان آن را کنترل کرد و جزو معدود بیماریهایی است که متوقف میشود، اما بدی این بیماری آن است که علامتی ندارد و اشکال این بیماری این است که معمولا در همه جای دنیا همکاری بین پزشک و بیمار ضعیف است؛ بیماران فکر میکنند که درمان فشار خون قطعی است در حالی که نیاز به درمان دائمی دارد و آنها تا مرحلهای که پیش میرود رها میکنند.
قاسمی بیان کرد: برخی بیماران تصور میکنند با رژیم غذایی کاهش وزن، عدم مصرف نمک میتوانند فشار خون خود را کنترل کنند در نتیجه داروی خود را قطع کرده و درمان بیماری را رها میکنند که این کار یک اشتباه است.
این فوق تخصص آنژیوپلاستی گفت: دخانیات در بروز حمله قلبی بسیار تأثیر گذار است متأسفانه قلیان و سیگار این روزها در جامعه بسیار زیاد شده که سلامتی افراد را به خطر میاندازد، همچنین سرطان ریه، مثانه، تنگی رگ شکمی و سکته قلبی و مغزی از عوامل خطرساز سیگار کشیدن است و توصیه میشود حتما افراد از زمان کودکی میل به سیگار کشیدن را کم کنند.
وی افزود: چربی خون و افزایش کلسترول باعث بروز خطرات زیادی میشود؛ تحت هیچ شرایطی بیماران تابع شبکههای مجازی که تبلیغات نادرستی میکنند نشوند، چربی خون در صورتیکه بالا باشد، باید با دارو کنترل شود، کاهش وزن و رژیم غذایی مناسب برای کاهش چربی خون مفید است، اما در کنار دارو باید مصرف شود.
قاسمی تشریح کرد: دیابت دامنگیر کل جامعه بشری است و کنترل آن آسان نیست، اما با داروهای جدیدی میتوان را کنترل کرد؛ عوارض قلبی افرادی که دیابت دارند دو برابر است.
این فوق تخصص آنژیوپلاستی گفت: ارث در بروز حمله قلبی بسیار مؤثر است و اگر در خانوادهای افراد زیر ۶۰ سال دچار حمله قلبی شدهاند، افراد دیگر باید گوش به زنگ باشند و حتما به متخصص قلب و عروق برای چکاپ مراجعه کنند.
قاسمی بیان کرد: سبک زندگی، چاقی، تغذیه نامناسب و عدم تحرک در کنترل حمله قلبی مهم است.
وی گفت: با امکانات پزشکی موجود خوشبختانه نیازی به اعزام مبتلایان به حمله قلبی به خارج نداریم و طرح ۲۴۷ در درمان اروژانس بیماران سکته قلبی در بیش از ۵۰ مرکز در سراسر کشور برقرار است؛ بیمارانی که در ساعات اولیه مراجعه میکنند به راحتی از خطر حمله قلبی راحت میشوند.
این فوق تخصص آنژیوپلاستی یادآوری کرد: فردی که در ساعات اولیه حمله قلبی به پزشک مراجعه میکند او را داخل آنژیوگرافی میبریم و رگ قلب را به واسطه بالن یا فنر باز میکنیم که این گونه درمان در حال حاضر بهترین نوع درمان به شمار میرود، همچنین از داروهایی استفاده میکنیم که لخته را حل کند.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه ها :