خانه » گوناگون » سروصدای بیرون آزارتان می‌دهد؟ قلبتان در معرض خطر است!
  • دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ - 2025 13 January

گوناگون // 8 فوریه 2018  ,  21:18  // کد خبر : 15121
سروصدای بیرون آزارتان می‌دهد؟ قلبتان در معرض خطر است!

صدای غرش موتور جت، سروصدای فعالیت ساختمانی یا آژیر آمبولانس و خودروی آتش‌نشانی، صداهای بلند روزمره‌ای هستند که شما را شب‌تاصبح بیدار نگه می‌دارند و تأثیر شدیدی بر سلامتی سیستم قلبی و عروقی‌تان می‌گذارند.

به گزارش راوی امروز، هفته گذشته مقاله‌ای در نشریه «کالج آمریکایی کاردیولوژی» منتشر شد که نشان می‌داد آلودگی صوتی می‌تواند ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی مانند بیماری سرخرگ کرونری، فشارخون و حتی ایست قلبی را افزایش دهد.

می‌پرسید دلیل این امر چیست؟ به اعتقاد نویسندگان مقاله که یافته‌های محققان پیش از خود را در مورد تأثیر آلودگی صوتی بر قلب بررسی کرده‌اند، شنیدن صداهای بلند عکس‌العمل‌های اضطرابی در بدن به راه می‌اندازد؛ درنتیجه هورمون‌هایی در بدن آزاد می‌شوند که می‌توانند به قلب آسیب بزنند.

دکتر «توماس مونزل» (Thomas Münzel)، مدیر واحد تخصص داخلی در «مرکز درمانی یوهانس گوتنبرگ در دانشگاه مینز» و نویسنده اصلی این مقاله می‌گوید: «باوجودآنکه هنوز کسی مرز مشخصی برای خطرساز بودن اصوات تعیین نکرده است، ما می‌دانیم که صداهای بلندتر از ۶۰ دسی‌بل می‌توانند ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهند.»

به گفته دکتر مونزل، صداهای بلند می‌توانند درست مانند چاقی مفرط و کلسترول زیاد، آسیب‌رسان باشند. همین‌طور اگر کسی به مشکلات قلبی‌عروقی مانند فشارخون یا دیابت مبتلا باشد و مدتی طولانی را در محیطی با صداهای بلند و ناخواسته بگذراند، در معرض خطر مشکلات جدی‌تری مانند افزایش کلسترول، فشارخون، بی‌نظمی ضربان قلب و ایست قلبی قرار خواهد گرفت.

به باور مونزل، این مسئله می‌تواند به ناهنجاری‌هایی روانی مثل اختلالات اضطراب و افسردگی یا مشکلات در روند رشد شناختی کودکان هم منجر شود.

بااین‌حال، این تحقیق، تأثیر مخرب صداهای بلند را بر افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی اثبات نمی‌کند. متخصصان معتقدند در این زمینه، عوامل دیگری هم دخالت دارند؛ برای مثال، کسانی که در مناطق پرجمعیت زندگی می‌کنند و در معرض صداهای بلند هستند، به‌احتمال‌زیاد در معرض آلودگی‌های محیطی دیگری هم هستند و همین می‌تواند بر خطر ابتلا به بیماری‌ها بیفزاید. این افراد می‌توانند وضعیت‌های اقتصادی‌اجتماعی مختلفی هم داشته باشند که بر نحوه تغذیه یا روابط آن‌ها تأثیر می‌گذارد و سلامتی‌شان را مورد تهدید قرار می‌دهد.

 

توصیه‌های WHO برای آلودگی صوتی

سازمان جهانی بهداشت، آلودگی صوتی را «تهدیدی دست‌کم‌گرفته‌شده» می‌داند که می‌تواند باعث اختلال خواب، اثرات قلبی‌عروقی، کاهش کیفیت کار و تحصیل شود و درنهایت، تأثیر مخربی بر شنوایی بگذارد.

این سازمان دستورالعمل‌هایی در مورد استانداردهای آلودگی صوتی تهیه‌کرده و در آن‌ها، بیشترین شدت صدای محیط سالم را برای خواب «۳۰ دسی‌بل» معرفی کرده است.

این درحالی است که موتور خودرو ۷۰ دسی‌بل، چکش برقی ۱۰۰ دسی‌بل و موتور جت هواپیمایی در حال برخاستن از باند فرودگاه، حدود ۱۲۰ دسی‌بل صدا تولید می‌کنند.

مونزل چنین توضیح می‌دهد: «ما می‌دانیم که صداهای بالای ۶۰ دسی‌بل می‌توانند افزایش ریسک بیماری‌های قلبی‌عروقی را به همراه داشته باشند… باوجودآنکه می‌دانیم شنیدن صداهای بلند برای چند روز، خطر زیادی ندارد و برای شروع تأثیرات آن، فرد باید سال‌ها در محیطی با آلودگی صوتی زیاد باشد؛ اما به تحقیقات بیشتری نیاز داریم تا به پاسخ این سؤال برسیم که چه مدت حضور در معرض این صداهای بلند باعث خطرات سلامتی می‌شود؟»

 

پاسخ به جنگ

متخصصان می‌گویند که شنیدن صداهای بلند و ناگهانی در فرد، باعث ایجاد پاسخ جنگ یا فرار می‌شود. حال این اتفاق چگونه میفتد؟

دکتر «استیو کوپه‌کی» (Steve Kopecky) یکی از متخصصان «کلینیک مایو» (Mayo) می‌گوید: «زمانی که شما احساس تهدید کنید، هیپوتالاموس که بخش کوچکی در کف مغز است، به تمام بدن پیام هشدار مخابره می‌کند. این پیام با رسیدن به غدد فوق‌کلیوی، باعث ترشح هورمون‌هایی مانند آدرنالین و کورتیزول می‌شود. آدرنالین ضربان قلب و فشارخون را افزایش می‌دهد تا انرژی بیشتری در بدن قابل‌استفاده باشد.»

«کورتیزول هورمون استرس است و باعث افزایش میزان قند خون می‌شود تا مغز بتواند بهتر فعالیت کند و در صورت آسیب بافت‌ها، سوخت لازم برای ترمیم، در دسترسی باشد. این هورمون همچنین باعث توقف فعالیت‌هایی می‌شود که در عکس‌العمل‌های جنگ یا فرار نقشی ندارند. این فرایند بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد و باعث کندی فعالیت دستگاه‌های گوارش، تولیدمثل و فرایندهای رشدی می‌شود. این هشدار پیچیده و طبیعی، همچنین بر بخش‌هایی از مغز که کنترل ترس، انگیزه و تعادل روانی را در اختیاردارند، تأثیر می‌گذارد.»

به این ترتیب، این فرایند می‌تواند باعث تغییراتی طبیعی در بدن شود که در کوتاه‌مدت می‌تواند به کمک ما بیاید، اما در طولانی‌مدت آسیب‌های زیادی به بدن تحمیل خواهد کرد.

منبع: واشینگتن‌پست؛ ترجمه: سید معین عمرانی



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار