«محمدرضا تاجیک» نویسنده و ورامینشناس مطرح و رئیس مرکز «ورامینشناسی»، پژوهشی درباره ماهنامه «زندگی ورامین» اولين نشريه دشت ورامين استان تهران در سال 1333 ارائه کرده که جذاب و خواندنی است.
«محمدرضا تاجیک» نویسنده و ورامینشناس مطرح و رئیس مرکز «ورامینشناسی»، پژوهشی درباره ماهنامه «زندگی ورامین» اولین نشریه دشت ورامین استان تهران در سال ۱۳۳۳ ارائه کرده که جذاب و خواندنی است.
به گزارش راوی امروز، متن پژوهش تاریخی تاجیک به این شرح است:
«رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا «هری ترومن» معتقد بود کشورهای غنی یک مسئولیت اخلاقی در مقابل کشورهای فقیر و توسعهنیافته همچون ایران دارند و آن، ارائه کمکهای محدود فنی برای برخی اصلاحات در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، کشاورزی، دامپروری و … است.
آمریکائیها در اواخر دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ ه.ش کوشیدند با اجرای طرح اصل چهار ترومن در کشورهای موردنظر، اقتصاد آنها ازجمله کشور ایران را وابسته و سیاست و حکومتشان را دستنشانده خود کنند و در راستای حفظ امنیت آمریکا، از سال ۱۹۵۰ سعی کردند با کمک به اینگونه کشورها از گرایش آنان بهسوی اردوگاه شرق یعنی شوروی و کمونیسم جلوگیری کنند.
نهایتاً دولت آمریکا در سال ۱۳۲۸ ه.ش اداره اصل چهار ترومن را که عده زیادی آمریکایی و ایرانی تحصیلکرده در آمریکا در آنجا خدمت میکردند را در ایران راهاندازی کرد و مقرر شد دولت ایران در کنار دریافت کمکهای فنی و اقتصادی از آمریکائیها، برنامههای توسعه هفتسالهای را پیریزی کند.
در آن سالهایی که آمریکائیها در قالب «اصل چهار ترومن» در ایران فعالیت میکردند، دشت ورامین شامل مناطق ورامین، پاکدشت، پیشوا و قرچک یکی از مراکز مهم فعالیت آنها در نزدیکی پایتخت ایران بود.
در این راستا، در ابتدای دهه ۳۰ ه.ش، تحت نظارت آمریکائیها و در کنار فعالیتهای فرهنگی مختلف، نشریهای تحت عنوان «زندگی ورامین» و «زندگی روستایی» بهوسیله وزارت فرهنگ (آموزشوپرورش) در ورامین منتشر شد.
سرپرستی این نشریه را برای مدتی خانم «شمسالملوک مصاحب» مشاور و معاون وزیر فرهنگ، شاعر، نویسنده، مترجم و … بر عهده داشت.
مصاحب که از نخستین سناتورهای انتصابی زن مجلس سنا به مدت ۱۷ سال و از نخستین فارغالتحصیلان زن دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی در عصر پهلوی دوم بود، مثل دیگر کارکنان اداره اصل چهار ترومن در ایران، تحصیلاتش را در رشته تعلیم و تربیت در دانشگاههای لارال کانادا و فلوریدا آمریکا ادامه داده بود.
وی که متولد سال ۱۲۹۲ تهران بود، در سال ۱۳۷۶ در سن ۸۴ سالگی در همین شهر درگذشت.
ظاهراً این نشریه بهصورت ماهنامه، سیاهوسفید و در قطع و اندازه مجله بود، ولی در عمل بهصورت گاهنامه و در فاصله سالهای ۱۳۲۳ تا ۱۳۳۹ ه.ش بهطور نامنظم منتشر میگردید.
لازم به ذکر است، با وجودی که این نشریه ماهنامه بود و از نخستین سال انتشار در سال ۱۳۳۳ تا سال ۱۳۳۶ میبایست ۴۸ شماره منتشر میگردید، فقط ۷ شماره منتشر شد و مطالب آن بیشتر در مورد اخبار فرهنگی و آموزشی اداره فرهنگ، مصاحبه و آموزش کشاورزی و فعالیتهای دانشآموزی مدارس دشت ورامین بود.
امروزه بعضی از شمارههای آن در کتابخانههای بزرگ کشور ازجمله کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است».
دیدگاه ها :