خانه » فرهنگی و هنری » نسل z و نسل آلفا؛ فرزندان تکنولوژی
  • پنج شنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - 2024 26 December

فرهنگی و هنری // 25 ژانویه 2023  ,  12:26  // کد خبر : 72363
نسل z و نسل آلفا؛ فرزندان تکنولوژی

سرعت توسعه علمی یکی از تعیین کننده ترین عوامل تفاوت نسلی در زندگی بشر است. آنچنان که شاید در تاریخ باستان تا هزار سال نسل ها با هم تفاوت خاصی نداشتند، اسبی بوده و شمشیری و یک زندگی با ارکان یکسان!

سرعت توسعه علمی یکی از تعیین کننده ترین عوامل تفاوت نسلی در زندگی بشر است. آنچنان که شاید در تاریخ باستان تا هزار سال نسل ها با هم تفاوت خاصی نداشتند، اسبی بوده و شمشیری و یک زندگی با ارکان یکسان!

به گزارش راوی امروز، گویی که مثلا اگر یک فرد را از قرن ۲ به قرن ۱۲ بیاوریم اختلاف چندانی در کلیت زندگی وی با مردم هزاره‌ی بعدیش به چشم نیاید. اما آنچه که زندگی ها را دگرگون ساخته تا نسل ها به سرعت برق و باد تغییر کنند توسعه علمی و تکنولوژی است.

از اختراع کاغذ تا اختراع رادیو هزاران سال طول کشید، از اختراع رادیو تا کامپیوتر حدود ۴۰ سال و از اختراع کامپیوتر تا اینترنت حدود ۲۰ سال زمان طی شد تا توسعه تکنولوژی وارد یک زورآزمایی پر سرعت شود و در مدت زمان های کوتاه تری چارچوب ها و اصول دنیای سنتی را به چالش بکشد.

حالا اما در یک دسته‌بندی شناخته شده در دنیا نسلی که Z نامیده می شوند در بازه ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ (۱۳۷۳تا ۱۳۸۸ شمسی)به دنیا آمده اند و به افرادی که بین بازه سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ (۱۳۸۸ تا ۱۴۰۸شمسی)به دنیا می آیند نسل آلفا گفته می‌شود.

این تعاریف اگرچه در کشور های مختلف متفاوت است و بنا بر سرعت ورود توسعه می تواند چندین سال جابه جا باشد، اما در ایران متولدین دهه ۸۰ به عنوان نسل z  و متولدین دهه ۹۰ به عنوان نسل آلفا شناخته می شوند.

این دو نسل(z و آلفا) همگام با تکنولوژی رشد کرده اند بگونه ای که در دهه ۶۰ خانواده ها پر جمعیت بوده و‌لی نسل جدید در خانواده هایی کم جمعیت از فرصت بهتری برای رفاه برخوردار شده اند.

دهه شصتی ها در کودکی صف نفت، کوپن و نانوا را دیده اند در حالی که نسل جدید از خرید اینترنتی در صد ها کیلومتر آنطرف تر استفاده می کنند.

در خانه کودکان دهه شصتی پدر بزرگ و مادر بزرگ ها حضور داشته اند در حالی که نسل جدید ممکن است بستگان نزدیک خود را هم نشناسند.

آنچه مسجل است، این است که  زندگی از سبک جمع گرایانه به سمت زندگی فردگرایانه حرکت کرده است که در عین فراهم آوردن رفاه برای نسل جدید ولی تعاملات اجتماعی را از فضای حقیقی به فضای مجازی سوق داده است.

سرعت تغییر در تجربه زیسته نیز تفاوتی اساسی محسوب می شود؛ در دهه شصت به سبب کمبود وسائل ارتباطی و رسانه ها ماندگاری اخبار در زندگی ها بیشتر بود حالا اما تمام دنیا به هم متصل شده است و خبر حادثه ای بزرگ بلافاصله با خبر حادثه بعدی زایل می شود و همین امر باعث شده تا تجربه زیسته یک نوجوان کنونی به اندازه تجربه مردی بالغ در گذشته باشد.

همه این تفاوت‌ها سبب شده است چارچوب های نسل جدید در ابعاد فرهنگی، اقتصادی ،اجتماعی و تفکری بصورت طبیعی، خاص شرایط خودشان باشد‌ تا نسلی به غایت باهوش،ماجراجو و سنت شکن پدید آید و نشانگر این است که هر نسلی در جامعه نیاز ها و رفتار های اجتماعی خاص خودش را می طلبد و آنگونه که شایسته است باید به این نیاز و تفاوت ها پاسخ داد.



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار