خانه » فرهنگی و هنری » «بچه» ایرج طهماسب؛ کودکان کار و معلولان
  • پنج شنبه ۶ دی ۱۴۰۳ - 2024 26 December

فرهنگی و هنری // 1 می 2022  ,  20:52  // کد خبر : 68970
یادداشت/ «بچه» ایرج طهماسب؛ کودکان کار و معلولان

فرزانه عظیمی(غزل) نخبه اجتماعی، فرهنگی و هنری نابینا در روزنامه کشوری «مملکت» درباره سریال جدید «مهمونی» ایرج طهماسب و نقش «بچه» در این سریال با رویکردی جدید نوشته است.

فرزانه عظیمی(غزل) نخبه اجتماعی، فرهنگی و هنری نابینا در روزنامه کشوری «مملکت» درباره سریال جدید «مهمونی» ایرج طهماسب و نقش «بچه» در این سریال با رویکردی جدید نوشته است.

به گزارش راوی امروز، فرزانه عظیمی که شاعره، دکلماتور، مجری و گوینده، تدوین‎گر، وکیل پایه یک دادگستری، استاد زبان انگلیسی، مسلط به زبان‎های عربی و فرانسوی و حافظ ۱۱ جزء قرآن است، روز یک‎شنبه ۱۱ اردیبهشت‎ماه ۱۴۰۱ در روزنامه «مملکت» نوشت:

«به بهانه انتشار مجموعه «مهمونی» از «ایرج طهماسب» و محبوبیت شخصیت «بچه» می‎نویسم، چون سال‌هاست که ایرج طهماسب یا همان «آقای مجری» را با عروسک‌های دوست‌داشتنی‌اَش می‌شناسیم؛ از مجموعه‌های «کلاه قرمزی» در سیمای جمهوری اسلامی، با آن عروسک‌های جذاب و دل‌نشینش که از هر طیف سنی مخاطب داشته و دارد تا فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و پسرخاله» که برای همه ما یادآور خاطرات شیرینی‎ست؛ حتی زن و مرد ۴۰ – ۵۰ ساله نیز این «شو عروسکی» را تماشا و تکیه‌کلام‌های شخصیت‌های آن مجموعه را به خاطر سپرده و در مکالمات روزمره‎شان استفاده نیز می‌کردند و می‎کنند.

از ابتدای سال و قرن جدید، به دلیل مشکلاتی که اکثراً از آن‌ها مطلع هستیم و قصد اشاره به آن را ندارم، ایرج طهماسب یا همان آقای مجری سابق، تصمیم گرفت مجموعه خود را با نام «مهمونی»، از طریق شبکه نمایش خانگی و با عروسک‌های جدید در اختیار عموم مردم قرار بدهد.

در میان این عروسک‌های جدید، شخصیت «بچه»، از محبوبیت خاصی برخوردار شده و کلیپ‌هایش را همه مردم از طیف‎ها و سنین متنوع بزرگ و کوچک در اقشار مختلف جامعه تماشا می‌کنند و تکیه‌کلام‌هایش را استفاده می‌کنند.

اما می‎دانیم که شخصیت بچه، نمادی‎ست از «کودکان کار» و ایرج طهماسب، توسط این شخصیت، به‌گونه‌ای جذاب به معضلات این کودکان مظلوم و محروم اشاره می‌کند.

سخن اصلی این‎جاست که کاش کسانی مثل ایرج طهماسب که اولاً اکثر مردم شخصیت‌هایی که او خالق آن‌هاست را دوست دارند و ثانیاً توان این را دارد که معضلات یک قشر را به‌گونه‌ای جذاب بیان کند و به‌گونه‌ای که برای کودکان جذاب باشد، نکات آموزنده زیادی را به آن‌ها می‌آموزد، به سراغ قشر دارای «معلولیت» هم برود.

افراد محبوبی مانند طهماسب یا داریوش فرضیایی(عموپورنگ) می‎توانند با خلق یک شخصیت که نمادی از قشر «معلول» باشد و حتی با آموزه‌های کلامی، بیانگر معضلات این قشر نیز باشند و به فرهنگ‌سازی در خصوص نوع  رفتار و برخورد با این افراد بپردازند.

با این کار مهم، اولاً ذهن کودکان، پذیرش بیشتری دارد و آموزش‎هایی از این قبیل به آنان به‌مراتب آسان‌تر است؛ ثانیاً شخصیت‌های عروسکی جذاب، بیشتر در خاطر مردم ماندگار می‌شوند، همان‌گونه که حدود ۳۰ سال از خلق «کلاه قرمزی» می‌گذرد اما همچنان در ذهن مردم ماندگار است، یا محبوبیت این روزهای عروسک‌های آقای طهماسب چشم‎گیر است.

سومین نکته این است که سیمای جمهوری اسلامی، بارها با نشان دادن «معلولیت» به‌عنوان ناتوانی مطلق و مکافات گناه، یا تمسخر ویژگی‌های ظاهری و رفتاری این قشر در سریال‌هایش، یا سوءاستفاده از «معلولان» برای بیشتر دیده شدن شوهای آبکی‎اَش، نمره مردودی را در این زمینه گرفته، ولی شاید بتوان با خلق شخصیت‌های عروسکی و آموزش کلامی به کودکان و حتی بزرگسالان، با استفاده از محبوبیت امثال طهماسب و عروسک‎های بی‎نظیرش، راه به‌جایی برد».

فایل PDF روزنامه حاوی این یادداشت را دانلود کنید:



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار