خانه » استان‌ها » ماه‌نامه «زندگی ورامین» اولين نشريه‌ دشت ورامين در سال 1333
  • دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ - 2024 23 December

استان‌ها, فرهنگی و هنری // 30 نوامبر 2020  ,  20:53  // کد خبر : 57260
پژوهش راوی امروز/ ماه‌نامه «زندگی ورامین» اولين نشريه‌ دشت ورامين در سال 1333

«محمدرضا تاجیک» نویسنده و ورامین‌شناس مطرح و رئیس مرکز «ورامین‌شناسی»، پژوهشی درباره ماه‌نامه «زندگی ورامین» اولين نشريه‌ دشت ورامين استان تهران در سال 1333 ارائه کرده که جذاب و خواندنی است.

«محمدرضا تاجیک» نویسنده و ورامین‌شناس مطرح و رئیس مرکز «ورامین‌شناسی»، پژوهشی درباره ماه‌نامه «زندگی ورامین» اولين نشريه‌ دشت ورامين استان تهران در سال 1333 ارائه کرده که جذاب و خواندنی است.

به گزارش راوی امروز، متن پژوهش تاریخی تاجیک به این شرح است:

«رئیس‌جمهور ایالات‌متحده آمریکا «هری ترومن» معتقد بود کشورهای غنی یک مسئولیت اخلاقی در مقابل کشورهای فقیر و توسعه‌نیافته همچون ایران دارند و آن، ارائه کمک‌های محدود فنی برای برخی اصلاحات در حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی، کشاورزی، دام‌پروری و … است.

آمریکائی‌ها در اواخر دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ ه.ش کوشیدند با اجرای طرح اصل چهار ترومن در کشورهای موردنظر، اقتصاد آن‌ها ازجمله کشور ایران را وابسته و سیاست و حکومتشان را دست‌نشانده خود کنند و در راستای حفظ امنیت آمریکا، از سال ۱۹۵۰ سعی کردند با کمک به این‌گونه کشورها از گرایش آنان به‌سوی اردوگاه شرق یعنی شوروی و کمونیسم جلوگیری کنند.

نهایتاً دولت آمریکا در سال ۱۳۲۸ ه.ش اداره اصل چهار ترومن را که عده زیادی آمریکایی و ایرانی تحصیل‌کرده در آمریکا در آنجا خدمت می‌کردند را در ایران راه‌اندازی کرد و مقرر شد دولت ایران در كنار دریافت کمک‌های فنی و اقتصادی از آمریکائی‌ها، برنامه‌های توسعه هفت‌ساله‌ای را پی‌ریزی کند.

در آن سال‌هایی که آمریکائی‌ها در قالب «اصل چهار ترومن» در ايران فعاليت مي‌كردند، دشت ورامين شامل مناطق ورامين، پاكدشت، پيشوا و قرچک يكی از مراكز مهم فعاليت آن‌ها در نزدیکی پایتخت ایران بود.

در این راستا، در ابتدای دهه ۳۰ ه.ش، تحت نظارت آمریکائی‌ها و در کنار فعاليت‌های فرهنگی مختلف، نشريه‌ای تحت عنوان «زندگی ورامين» و «زندگی روستایی» به‌وسیله وزارت فرهنگ (آموزش‌وپرورش) در ورامین منتشر شد.

سرپرستی اين نشريه را براي مدتي خانم «شمس‌الملوک مصاحب» مشاور و معاون وزیر فرهنگ، شاعر، نویسنده، مترجم و … بر عهده داشت.

مصاحب که از نخستین سناتورهای انتصابی زن مجلس سنا به مدت ۱۷ سال و از نخستین فارغ‌التحصیلان زن دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی در عصر پهلوی دوم بود، مثل دیگر کارکنان اداره اصل چهار ترومن در ایران، تحصیلاتش را در رشته تعلیم و تربیت در دانشگاه‌های لارال کانادا و فلوریدا آمریکا ادامه داده بود.

وی که متولد سال ۱۲۹۲ تهران بود، در سال ۱۳۷۶ در سن ۸۴ سالگی در همین شهر درگذشت.

شمس‌الملوک مصاحب

ظاهراً اين نشريه به‌صورت ماه‌نامه، سیاه‌وسفید و در قطع و اندازه مجله بود، ولی در عمل به‌صورت گاه‌نامه و در فاصله سال‌هاي 1323 تا 1339 ه.ش به‌طور نامنظم منتشر می‌گردید.

لازم به ذکر است، با وجودی که این نشریه ماه‌نامه بود و از نخستین سال انتشار در سال ۱۳۳۳ تا سال ۱۳۳۶ می‌بایست ۴۸ شماره منتشر می‌گردید، فقط ۷ شماره منتشر شد و مطالب آن بیشتر در مورد اخبار فرهنگی و آموزشی اداره فرهنگ، مصاحبه و آموزش کشاورزی و فعالیت‌های دانش‌آموزی مدارس دشت ورامین بود.

امروزه بعضی از شماره‌های آن در كتابخانه‌های بزرگ کشور ازجمله كتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است».



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار