خانه » استان‌ها » سهم پيشوا از سفره صادرات كشور چقدر است؟
  • شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - 2024 28 December

استان‌ها // 21 اکتبر 2018  ,  00:33  // کد خبر : 26217
تحلیل راوی/ سهم پيشوا از سفره صادرات كشور چقدر است؟

در حالي كه وضعيت معيشت مردم خطه دشت پيشوا به واسطه اين كه عمدتا كشاورز هستند و بنيان اقتصاد منطقه بر كشاورزي استوار است، حال روز خوبي ندارد، به نظر مي رسد همزمان با فرصت پيش آمده در خصوص مسائل ارزي، رويكرد صادرات محوري محصولات كشاورزي امري ضروري باشد.

به گزارش راوی امروز، بر همگان واضح است كه اين مهم بدون اهتمام و عزم جدی مديريت عالي شهرستان، هدفمندي و تبيين چشم انداز توسعه كشت محصولات كشاورزي با الگوي صادراتي و همچنین برنامه ريزي و پايش منظم ميسر نمي باشد، دراين راستا شاهديم كه در سطح كلان، حساب و کتاب شش ماهه تجارت کشور، خبر ازافزایش صادرات و سهم ایران از بازارهای منطقه را مي دهد و بررسی آمارها نشان می‌دهد که در شش ماهه نخست سال جاری دوازده میلیارد و ۹۵۱ میلیون و ۲۵۹ هزار و ۶۴۹ دلار کالا به کشورهای همسایه صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال 1397 از نظر ارزشی به طور میانگین ۲۷.۹۶ درصد رشد نشان داده می شود.

اينك بايد ديد و مورد بررسی و کنکاش قرار داد که سهم پيشوا از صادرات كشور چقدر است و آيا سرپرست جوان و جوياي نام فرمانداری شهرستان نوپای پیشوا قلمرو كاري اش در حد رصد شوراها ،دهياري ها و شهرداري و بازديدهاي ميداني خواهد ماند يا اين كه  افكار و اهداف بلندي را در سر مي پروراند؟

از جداول آماری منتشر شده در گمرک، در نیمه نخست امسال مجموع صادرات غیرنفتی کشور به بیش از ۵۶ میلیون و ۶۴۴ تن کالا رسید که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزنی 27/3درصد کاهش نشان می‌دهد؛ همچنین در این مدت شانزده میلیون و ۲۲۰ تن کالا وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه پارسال از لحاظ وزنی ۹.۳ درصد کم شده است.

از نظر ارزشی، در شش ماه نخست امسال در مجموع بیش از ۲۳ میلیارد دلار کالا از ایران صادر شد و در مقابل ۲۲ میلیارد و ۱۸۲ میلیون دلار کالا وارد کشور شد تا تراز تجاری مثبت ۹۴۰ میلیون دلاری ثبت شود.

اما آمار صادرات منطقه پيشوا، نه تنها اينكه سخن از اين تحرك و ارتقاي صادراتي به ميان نمي آورد، بلكه حركت اوليه اين مهم هم ملموس نيست ،زيرا سالهای سال است كه اقدامات مقطعي جهت ايجاد زير ساخت صادرات در منطقه، تنها در حد صحبت و مصاحبه بوده و اكنون نيز سيگنال هاي اميدوار كننده اي از اين مهم به چشم نمي خورد و صادرات كشاورزي منطقه در حد محدود درجا زده و عموميت نیافته است.

حالا زمان آن رسيده است كه مديريت شهرستان با هدايت متوليان صادرات، بررسي های لازم را بعمل آورند كه ما اكنون كجاي اين مسير دشوار هستيم و تا مقصد چقدر فاصله داريم و آيا در مسير اصلي رشد و ترقي پيشوا گام برداشته ايم يا خير؟

زيرا كشور عليرغم ناهمواريهاي گسترده ،در طَي پيمودن اين هفت خوان پر پيچ و خم است و  متأسفانه شهرستان  ما حتي همسو با مسير كلان كشور هم كور سويي از اميد ندارد.

دراين راستا نگاهی به روند صادرات ایران به کشورهای همجوار نشان می‌دهد که افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، عراق و ارمنستان همسایگانی که دارای مرز زمینی و عمان، قطر، کویت، امارات متحده عربی، بحرین، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان کشورهایی که دارای مرز دریایی با ایران هستند، در فهرست ۱۰۰ کشور مقصد کالاهای صادراتی ایران قرار دارند.

اما باز هم با آمار هاي صادرات تنها مي مانيم، شايد رويكرد انتخاب تيم حرفه اي با تدبير رونق بخشي به اقتصاد منطقه و تعيين تيم معاونان و مشاوران نماینده دولت در آينده حرف ديگري براي بهبود وضع اين مردمان داشته باشد.

مطمئنا قابليت هاي شهرستان و مديريت آن و برنامه ريزي راهبردي در راستای صادرات محوري محصولات كشاورزي منطقه، مي تواند اين روند فرسايشي و سطحي را به نفع مردم و منطقه تغيير دهد.

با اين وجود ،عملكرد كشوري رو به رشد است و از شهرستان هم توقع پيشرفت نسبي داريم، مقایسه آمار صادرات نیمه نخست امسال و مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد اگرچه میزان واردات ترکمنستان و ترکیه به لحاظ وزنی و ارزشی کم شده اما صادرات به بقیه همسایگان در مرز خاکی رشد داشته است.

مجموع واردات کشورهای همسایه‌های خاکی ایران در نیمه نخست امسال نسبت به سال گذشته از لحاظ ارزشی ۳۰.۶۹ و وزنی ۲۷.۶۵ درصد افزایش داشته است.

نیمه نخست امسال نسبت به سال گذشته از نظر ارزشی شاهد رشد ۲۵.۲۴ درصد و از نظر وزنی ۱۴.۷۸ درصدی صادرات به همسایگان مرز آبی بوده است وعمده کالاهای صادراتی، محصولات کشاورزی، لبنی، لوازم خانگی، پتروشیمی و شیرینی عمده‌ترین کالاهای صادراتی ایران به کشورهای همسایه می باشند.

یکی از عمده مقاصد صادراتی ایران در سال‌های اخیر، کشور عراق بوده و همواره در رده‌های بالای فهرست ۱۰۰ کشور عمده مقصد صادراتی ایران قرار داشته است.

اميد است تدابير كلان و عميق مديران شهرستان پيشوا، اسباب رشد و ترقي تجارت منطقي و صادرات ارزشمند محصولات كشاورزي را فراهم نمايد و بزودي شاهد اقدامات مؤثر و هدفمند و اميد بخش در این منطقه باشیم که به حق و درستی و همچنین به گواه اسناد، مدارک و آمار، پیشوا که قطب گلخانه های کشور است؛ چه سهمی از صادرات کشور را در اختیار دارد؟

اینجا است که ضرورت مقوله برنامه ریزی  و حرکت برمبنای برنامه و رسیدن به افق ترسیمی ایران 1404 ملموس تر  و عینی تر جلوه نموده و راهکار اصلی و برون رفت از این ماجرا با توجه به شرایط بین المللی و گذشت چهل سال از عمر با تداوم انقلاب اسلامی، تکیه و بها دادن به اقتصاد مقاومتی و پذیرش دانش و اقتصاد بومی و محلی است و یا حداقل پرداختن بر حول این محور مهم و حیاتی که ضامن بقای کشور و بر مبنای این جریده نسخه ای شفابخش در بخش صادرات ایران سربلند و منطقه پیشوا  است.

 

*سید ابراهیم طباطبائی، تحلیلگر



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار