خانه » استان‌ها » پیشوا در مسیر توسعه گردشگری
  • جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ - 2024 27 December

استان‌ها // 20 اکتبر 2018  ,  13:13  // کد خبر : 26142
پیشوا در مسیر توسعه گردشگری

شهر پیشوا مرکز شهرستان پیشوا و یکی از شهرهای استان تهران است که در دامنه‌های طبیعی قرار دارد و در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی پایتخت واقع شده‌است.

به گزارش راوی امروز،  این شهر دانشگاهي كه متشكل از دانشگاه های  فرهنگيان، آزاد، پيام نور، علمي كاربردي و حوزه هاي علميه است  در مسیر کهن راه ابریشم ،خود روزگاري در عهد كيومرث اولين پايتخت ايران بوده  و سامنات نام داشته است.

پیشوا مانند دیگر مناطق پرجاذبه استان تهران، چندین مکان گردشگری را در خود جای داده که مهمترین و ارزشمندترین میراث آن مرقد مطهر امامزاده جعفربن موسی الکاظم(ع) برادر تني امام رضا(ع)است.

اقتصاد مردم شهرستان پیشوا برپایه کشاورزی استوار است و مهم ترین فرآورده های کشاورزی آن را غلات، صیفی جات،گیاهان صنعتی و محصولات باغی و گلخانه ای تشکیل می دهدكه همين امر با تغيیر شيوه كشت از سنتي به گلخانه اي و وسعت آن ،مقدمات رسيدن به مقام اول كشت گلخانه  اي کشور را سبب شده است.

شهر پیشوادر دشت همواری حدفاصل میان جلگه ورامین و جلگه گرمسار است؛ آب و هوای این شهر، معتدل و خشک است و قرار گرفتن در مجاورت دشت کویر، رشته کوههای البرز و بادهای مرطوب و باران زای غربی اقلیم آن را تحت تأثیر خود قرار داده است و رودخانه جاجرود از ميانه شهر گذر مي كند با آنكه سالهاست در حسرت  صداي آب است.

واقع شدن پیشوا بر روی کوه، زیبایی دو چندانی به آن داده و خیابان ها و کوچه های تو در تو که همگی به مرقد مطهر امامزاده جعفر(ع) ختم می شود زیبایی وافری به آن بخشیده است. در اين كوچه ها محله هايي نظير قراكرد،سرچشمه و شهيدگاه هر يك سخني نو از هويت كهن پيشوا دارد.

آثار به دست آمده از کاوش های باستان شناسی، دیرینگی سکنای انسان را در پیشوا به بیش از دو هزار و 500 سال قبل  از میلاد نشان می دهد و اکتشافات باستان شناسی آنها را به تمدن سفال خاکستری نشان میدهد.

قبل از آنكه شرح مفصلي از تخت كيومرث نماییم بهتر است بازار سنتي و تاريخي پيشوا كه آب انبار سلجوقي شهر را در دل خود جاي داده سخنرانده شود که این بازار یادگاری از دوره صفویه است که با قدم زدن در آن می توان گذر تاریخ را به خوبی مشاهده کرد ,مغازه ها و حجره های قدیمی این بازار کمتر شکل مدرن و امروزی به خود گرفته اند و در آن می توان معماری دوره صفویه را از نزدیک لمس کرد.

انتهای این بازار به مرقد مطهر امامزاده جعفر (ع) ختم می شود،اين مرقد واجب التعظيم تقدس خاصي به پيشوا بخشيده است به نحوي كه  اين امامزاده مورد توجه  ويژه  مردمان منطقه بوده و از ساير نقاط ايران نيز براي عرض ادب  به كنار مرقد مطهرش گرد مي آيند و صحن آن ميعادگاه  و مبدأ قيام تاريخي پانزده خرداد ٤٢ و سرآغاز انقلاب اسلامي ايران است.

در کاوش های باستان شناسی که در سالهای اخیر در شهر پیشوا صورت گرفت، گورستانی سه هزار ساله کشف شد که چگونگی تدفین، فرم و ساخت ظرف سفالین و اشیا، مفرغی نهفته دراین گورستان نشان از حضور مهاجرینی از سرزمین های شمالی و شمال غربی در این شهر بوده است.

تپه مرتفع سرسبز و پرطراوت که مشرف بر شهر است و چشم انداز زیبایی از دشت پیشوا و حتی جنوب شرق استان تهران را داراست فضای تپه از درختان کاج پوشیده شده و آبنما و آب روانی در آن جاری است که روح را جلا می دهد و مکان خوبی برای استراحت و تفریح محسوب می شودو مزار پنج شهید گمنام دوران هشت سال دفاع مقدس در این تپه مشرف به امامزاده جعفر(ع) واقع شده است .

تپه هاي پيشوا بسيار تاريخي و هر كدام تمدني شگرف را درون خود به امانت دارد ،تپه هاي  شغالی و سفالي ،فريدون و …هر كدام سرگذشت مفصلي دارد.

تپه شغالي در دامنه شمال غربی تپه های طبیعی شهر پیشوا واقع شده است. عناصر معماری در تپه شغالی، خشت خام و چینه است. نوع و سبک تزئینات اشیای سفالی و نیز شکل ساخت ظروف و مواد تشکیل دهنده آنها نشان می دهد که این مکان در اواخر هزاره ششم پیش از میلاد برای زیست انتخاب شده است. تپه شغالی در تاریخ 11 شهریور ماه 82 به ثبت ملی رسیده است.

محوطه باستانی تپه سفالین شهر پیشوا هم که شامل زمینی وسیع به صورت تپه ماهورهای پراکنده است، که به طور کامل پوشیده از سفالینه های خاکستری و آجری منقوش هزاره دوم و آغازین سده های هزاره اول قبل از میلاد است.

در کاوشهای صورت گرفته از عمق 385 سانتی متری تپه سفالین شهر پیشوا، پس از یک لایحه سیلابی و بر روی خاک بکر، آثار و بقایای سفتلهای مربوط به اواخر هزاره ششم و هزاره پنجم قبل از میلاد به دست آمده است

تپه سلام هم به اذعان برخي از داستانهاي اساطیري مدفن فريدون است در ميانه بافت جديد و قديم شهر، بوستاني به چشم ميخورد كه نگيني برکرانه کویر است.

این بوستان بر فراز تپه های مشرف بر شهر، محل ارتزاق و سیاحت خوبی برای بازدید کنندگاناست که با وسعت بیش از 40 هکتار یکی از بزرگترین و زیباترین بوستان های  شهرستانهای جنوب شرق استان تهران است که پوشیده شده از درختهای سربه فلک کشیده سرو و کاج که زیبایی خاصی به شهر بخشیده به طوری که از فواصل دور قابل رؤیتند.

در آخرين ايستگاه تپه ماهورها به سمت حرم و چهار راهي سامنات ،پاچنار ،شهيدگاه و امامزاده ،تپه گرد زيبايي به چشم مي خورد كه پيوند ميان شهداي خوشنام جنگ تحميلي است كه نام آوري ایشان را در گمنامي جستجو كرده و واسطه اي بين زائران آن معصوم زاده عظيم الشأن و اين شهداي عالي قدر است .

اين تپه به واسطه زيبايي هاي بي نظيرش به عنوان ايستگاه اول طراحي اساتيد شهرسازي در تيم جديد عمران و بازآفريني شهري مورد توجه قرار گرفته و بعنوان توقفگاه اصلي پياده راه حرم تا حرم انتخاب گرديد .

اين مسير گردشگري ارزنده ،متشكل از سه پله ،يك مجموعه اقامتي بوم گردي ،آبشار هفت حوض ،نگارخانه ،ميدان  بازيهاي سنتي ،مركز اجراي هنرهاي آييني ،بام گردان ،كافه چوبي و مسير پياده راه توريستي چشم هر گردشگري را روشن خواهد كرد.

پله اول تپه ،متشكل از آلاچيقهاي سنتي طرح چوب كه در كارگاه اقتصاد مقاومتي شهرداري و توسط كارگران خدوم اماده خدمت هستند خودنمايي مي كند و در مركز اين پله حوض آشتي دلفينها چشم هر ميهماني را خيره ميكند.

پله دوم تپه ،متشكل از ميداني كه رابط بين پله هاي بعدي است و در مركز خود حوض پنج طبقه قو را شاهد خواهيم بود كه نيمكتهاي سنگي آن را أحاطه كرده اند.

پله سوم تپه ،استخر فواره ها و در ميانه استخر كافه چوبي خودنمايي ميكند كه آماده ي پذيرايي از ميهمانان عزيز است .

در پله چهارم حياط هتل گردشگري بوم گردي كه متاثر از معماري طبقاتي موسوم به اقامتگاه هاي كوهستاني نظير ماسوله و يا أورامان است ،اين پله محلي براي اجراي مراسمات زنده موسيقي وَيَا شايد بتوان آن را نوعي آمفي تأتر رو باز قلمداد كرد كه مركز ثقل فعاليتهاي فرهنگي شهرداري در اين تپه خواهد شد.

در مسير پله چهارم تا تپه سلام مسير يكصد متري سنگ فرش با آبنماي مياني و هفت هوض و فواره هاي سنگي طبيعي كه آب را بصورت ثقلي بر آسمان ميافشاند و تراوت را براي هميشه به ارمغان مياورد.

حاشيه هاي دو طرف اين آبنما پياده راهي است زيبا و نورافشاني شده كه هر پاگردي منتهي به آلاچيق هاي تعبيه شده در مسير خواهد بود.

اين تپه گرد زيبا ميداني را در پشت خود جاي داده كه با اجراي طرح چند منظوره اش ،مركز هنري آيين هاي اسلامي و برگزاري مسابقات بومي و محلي نظير كشتي چوخه و هفت سنگ خواهد بود. شايد اين مسابقات مستمر نباشد، لكن اين ميدان به نحوی طراحي شده است كه امكان استفاده از آن  به عنوان فضاي پاركينگ و سرويس ها ممكن خواهد بود و اما فضاي فوقاني تپه را طرح سفره خانه گردان جانمايي خواهد كرد و دليل فخر اين تپه، عظمتي است كه به دليل توأمان سازي بين پياده راه ،تفرجگاه و مركز تفريحي ،توريستي اقامتي ،بر فراز اقامتگاه ،لحظات نابي را براي متفكران فراهم مي آورد.



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار