مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا گفت: 68 درصد درمانهای ما در حوزه اعتیاد شکستخورده است و این اهمیت پیشگیری و آموزشهای صادقانه، علمی و تخصصی و بهدوراز افراطوتفریط را دوچندان میکند.
به گزارش راوی امروز، آسیه ملکدار مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا به مناسبت هفته بهزیستی گفت: مسئله آسیبهای اجتماعی درد مشترک جامعه امروز ماست که باید با راهکارهایی که ضمانت اجرایی دارند برای پیشگیری و کاهش این آسیبها قدمهای مؤثری را برداریم.
ملکدار اظهار کرد: آسیبهای اجتماعی مانند طلاق، اعتیاد، کودکآزاری، بیبندوباریهای جنسی و … گروهی از نابسامانیها و ناهنجاریهایی هستند که با شیوع آنها در جامعه، نهتنها عملکرد فرد را تحتالشعاع قرار میدهند بلکه در سطحی وسیعتر، خانواده و جامعه را نیز از مسیر درست و عملکرد مثبت خود منحرف میکند.
وی افزود: بحث آسیبهای اجتماعی از این منظر که نظم عمومی جامعه را به هم میریزند حائز اهمیت است و باید برای پیشگیری و کاهش آن برنامههایی با ضمانت اجرایی داشته باشیم.
ملکدار با اشاره به ارتباط اعتیاد و کودکآزاری بیان کرد: در بیشتر موارد شناساییشده کودکآزاری در پیشوا، هر دو والد و یا یک والد با پدیده اعتیاد درگیر بودهاند.
روانشناس بالینی بابیان اینکه اعتیاد یکی از بزرگترین معضلات دنیای معاصر است اظهار کرد: اعتیاد در کشورمان جزو سه آسیبی است که شیوع بسیار بالایی دارد و آنقدر ابعاد وسیع آسیبی دارد که وقتی ورود پیدا میکند این سیل مخرب و بیرحمانه بسیاری از چیزها را در مسیر با خود میبرد.
ملکدار خاطرنشان کرد: متلاشی شدن شخصیت فردی، فروپاشی و نابودی نهاد خانواده، کاهش بازدهی شغلی، اشغال تختهای بیمارستانی، کاهش نرخ بهداشت عمومی و افزایش انواع و اقسام آسیبهای اجتماعی همچون طلاق، بزهکاری، بیکاری و غیره که تمامی اینها وابستگی تام به میزان اعتیاد و معتاد در جامعه دارد ازجمله آثار شوم مصرف مواد مخدر است.
هیچ معتادی آغاز اعتیاد خود را به یاد ندارد
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا اعتیاد را وابستگی و تمایل جسمی و روانی به مواد تعریف کرد و اظهار داشت: مرز اعتیاد یک مرز آبی است که هیچ نشانه و علامتی ندارد؛ و زمانی فرد مصرفکننده متوجه میشود که کار از کار گذشته و وارد ورطه اعتیاد شده است و به همین دلیل هیچ معتادی آغاز اعتیاد خود را به یاد ندارد و نمیداند وارد ورطه اعتیاد میشود.
وی بیان کرد: هر فرد سالمی برای اینکه به اعتیاد برسد سه مرحله را طی میکند و این برای متخصصی که در عرصه پیشگیری کار میکند و آموزش میدهد بسیار حائز اهمیت است که بداند در کدام مرحله مداخله درست داشته باشد.
ملکدار اضافه کرد: مرحله آشنایی با مواد که براثر انگیزههای مختلفی همچون لذت طلبی، کنجکاوی، تطابق با هیجانات منفی، فشار همسالان و… ایجاد میشود؛ در مرحله بعد میل به مصرف مواد در فرد وجود دارد و در سومین مرحله اعتیاد رخ میدهد که فرد نمیتواند بدون مواد زندگی کندو دوری از مواد منجر به اختلالات شدید فیزیکی و روانی در فرد میشود.
وی گفت: معتاد و یا مصرفکننده کسی است که در اثر مصرف مداوم و مکرر مواد مخدر متکی به آن شده است و درصورتیکه مواد به او نرسد دچار سندرم محرومیت میشود.
با یک همایش نمیتوان به جنگ بحران اعتیاد رفت/ 365 روز سال باید به پیشگیری فکر کرد
ملکدار با طرح این سؤال که باوجود تمام تبلیغات، باورها و نگرشهایی غلطی که در ذهن نوجوانان ما شکل میگیرد میتوانیم اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم یا خیر و اگر میشود چگونه میتوان مداخله کرد، ادامه داد: مواد مخدر بهعنوان یکی از چهار بحران جهان در کنار بحران فقر، بحران مسئله هستهای، مسئله زیستمحیطی جای خود را پیداکرده است و با توجه به وسعت درگیری این آسیب، باید بدانیم با یک روز همایش نمیتوان به جنگ بحران اعتیاد رفت؛ وقتی به پیشگیری فکر میکنیم باید در 365 روز سال این برنامهها مداوم و مستمر باشد.
روانشناس بالینی خاطرنشان کرد: جوانان و نوجوانان ما در چنبره انواع و اقسام مواد مخدر قرارگرفتهاند و این موضوع در پستوهای ذهنشان جای گرفته است.
قطب نمای مسیر پیشگیری از اعتیاد به خانوادهها ارائه نشده است
وی با اشاره به ضعف خانوادهها در آموزش پیشگیری از اعتیاد اظهار کرد: اگر امروز والدین مسیر آموزش پیشگیری از مواد مخدر به روانان را نمیدانند به این دلیل است که هیچ قطب نمایی برای این مسیر به آنها داده نشده است و این کار را برای متخصصینی که در این عرصه کار میکنند سختتر مینماید.
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا افزود: آموزشهای پیشگیرانه همچون مهارتهای زندگی باید از دوران کودکی و از زمان ورود کودک به مهد، مدرسه و انجام شود و البته این منوط به آن است که والدین و مربیان خودشان قطب نمای درستی از این آموزشها در دست داشته باشند.
55درصد والدین بعد از 5 سال متوجه اعتیاد فرزندان میشوند
ملکدار گفت: متأسفانه 55 درصد والدین بعد از 5 سال متوجه اعتیاد فرزندان میشوند و این نوعی بحران است.
وی با اشاره بهضرورت آموزش مهارتهای زندگی افزود: بیشتر کسانی که به اعتیاد مبتلا میشوند دچار عدم تنظیم هیجانی بوده و بلد نیستند عصبانیت و اضطراب خود را مدیریت و کنترل کنند.
روانشناس بالینی بابیان اینکه همه سطوح سنی در معرض مصرف و سوءمصرف مواد مخدر هستند، ابراز کرد: اگر روزی فکر میکردیم معتاد فردی کارتنخواب است که در پارکها باید به دنبالش بگردیم الآن میبینیم که در همه سطح جامعه و در میان همه سطوح سنی فراگیر شده است.
ملکدار هسته اعتیاد را سه عامل بدتنظیمی هیجانی، اختلال کارکردی و اختلال انگیزشی عنوان کرد و گفت: فرد معتاد بلد نیست تنظیم هیجانی کند و به همین دلیل با یک یادگیری معیوب، مواد مخدر بهعنوان یک ابزار هیجانی انتخاب میشود.
وی بیان کرد: کودکانی که در سن 5 و 10 سالگی تنظیم هیجانی خوبی ندارند استعداد ابتلا به اعتیاد در آنها بالاست.
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا خاطرنشان کرد: نوجوانی که دچار سوءمصرف مواد مخدر میشود علاوه بر آسیبهای اعتیاد آسیبهای دیگری مانند افت تحصیلی، ابتلا به انواع و اقسام عفونتها و خشونتها متوجه اوست.
پدیده اعتیاد را انکار نکنیم/ لزوم حل مسئله بهجای حذف مسئله
وی با اشاره به راهکارهای پیشگیری از اعتیاد گفت: مسئول، والد، مدرسه و دانشگاه ما پدیده اعتیاد را انکار نکند؛ اینکه بگوییم اصلاً دانشآموز معتاد نداریم حل مسئله نیست بله حذف مسئله است.
ملکدار افزود: این به این معنا نیست که آن دانشآموز در مدرسه دچار اعتیاد شده است بلکه شاید دانشآموز پدر و یا مادر مصرفکننده دارد و اگر زودتر مداخله کنیم بتوانیم کاری برایش انجام دهیم.
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا با اشاره به پیچیدگی مسائل اجتماعی اضافه کرد: مسائل اجتماعی را ساده نگیریم؛ اینگونه نیست که بخواهیم با برگزاری یک همایش و کنفرانس خانوادهای سالم داشته باشیم و به جنگ این بحران برویم.
نگاه واقعبینانه به آموزش داشته باشیم/ پرهیز از افراط و تفریط در آموزشهای پیشگیری از اعتیاد
ملکدار با تأکید بر لزوم نگاه واقعبینانه به آموزش اظهار کرد: کسانی که در عرصه پیشگیری و آموزش قدم گذاشتهاند باید دقت کنند تا افراط و تفریط در آموزش نداشته باشند.
روانشناس بالینی با اشاره به لزوم آگاهی خانوادهها در پیشگیری از اعتیاد خاطرنشان کرد: به والدین باید گفت که اگر یک روز فرزندتان در معرض تعارف مواد مخدر قرار بگیرد چه ابزاری را به وی دادهاید تا از خودش مراقبت کند.
وی با تأکید بر اینکه خانوادهها را باید آموزش دهیم تا بیدار شوند، اظهار کرد: خانوادههایی که سبکهای فرزندپروری آسانگیر داشته و هیچ اندیشهای برای فرزندان خود ندارند و همهچیز را به همهکس سپردهاند اگر چشمشان را به درمان دوختهاند باید بدانند که از هر 100 نفر شاید 10 نفر پاسخ مورد انتظار را از درمان بگیرند؛ پس بازهم به اهمیت پیشگیری و آموزش تأکید کرده و آن را ضروری میدانیم.
68درصد درمانها در اعتیاد شکستخورده است
مسؤول اورژانس اجتماعی شهرستان پیشوا ادامه داد: 68 درصد درمانهای ما در اعتیاد شکستخورده است و این اهمیت پیشگیری و آموزشهای صادقانه، علمی و تخصصی و بهدوراز افراطوتفریط را دوچندان میکند.
بمباران اطلاعاتی مخاطبان در هفته مواد مخدر و سکوت در دیگر روزهای سال!
ملکدار گفت: اینکه ما در هفته مواد مخدر مخاطبانمان را بمباران اطلاعاتی کنیم و در مابقی سال سکوت کنیم، خطرناک است و با این کار زمینه کنج کاری را برای نوجوانان فراهم کرده و ناخواسته به آسیب دامن میزنیم.
وی با اشاره به حس کنجکاوی جوانان و نوجوانان گفت: مشاور و متخصصی که در حوزه آموزش کار میکند باید ظرفیتهای سنی را بشناسد و بداند مواردی جزو بایدهاست و اگر نوجوان ما نداند گرفتار میشود؛ یک سری اطلاعات هست که دانستن و یا ندانستن آن برای نوجوان فرقی نمیکند و برخی موارد نیز وجود دارد که اصلاً نباید بداند.
روانشناس بالینی با اشاره به لزوم سرعت عمل در مقوله پیشگیری از اعتیاد اظهار کرد: هر یک ثانیه کوتاهی ما مصادف با یک قربانی و اضافه شدن یک مصرفکننده به جمع مصرفکنندگان مواد مخدر است.
وی اظهار کرد: اعتیاد عمری 6 هزارساله دارد و از عصر سومری تا عصر عاشوری و تا الان قربانی میگیرد و یک سیستم خستگیناپذیر و پویاست.
ما از یک در وارد میشویم و اعتیاد از دروازههای مختلف
ملکدار بابیان اینکه 385 نوع مواد مخدر در جامعه جهانی شناختهشده است اظهار کرد: ما از یک در وارد می شویم و اعتیاد از دروازههای مختلف ورود پیدا میکند و نوزاد، پیر و جوان، مجرد و متأهل، زن و مرد، بیسواد و تحصیلکرده و اقشار مختلف جامعه را دربرمی گیرد.
وی با اشاره به میزان اعتیاد در زنان اظهار کرد: متخصصی که در عرصه پیشگیری کار میکند باید نسبت به جنسیت تأمل بیشتری داشته باشد تا بتواند در این زمینه کار مؤثری انجام دهد.
نقشه خلقی شهرستان را باید بشناسیم
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا خاطرنشان کرد: نقشه خلقی شهرستان را باید بشناسیم و ببینیم خوراک مخاطب ما چیست و آن را به او تزریق کنیم.
وی افزود: نقش فعالیتهای جایگزین را باید جدی بگیریم؛ انسان به همهچیز عادت میکند و معتاد میشود و چقدر خوب است او را به سمت چیزهایی بکشانیم که مثبت بوده و برایش کارایی داشته باشد.
لزوم رویکرد چندبعدی در پیشگیری و درمان اعتیاد
روانشناس بالینی بیان کرد: هم در پیشگیری و هم در درمان اعتیاد باید رویکرد چندبعدی داشته باشیم زیرا اعتیاد فقط جسمی، روانی و اجتماعی نیست بلکه انسان یک موجود جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است.
وی با تأکید بر لزوم آموزش والدین در خصوص شناخت مواد مخدر و آثار آن اظهار کرد: والدین باید از دوران راهنمایی، صریح و بیپرده با فرزندان خود در مورد مواد مخدر بحث کنند و نظارت شیرین بر آنها داشته باشند.
60 درصد اعتیاد از طریق دوستان انجام میشود
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا ادامه داد: 60 درصد اعتیاد در ایران از کانال دوستان انجام میشود و اگر این کانال مدیریت شود به این میزان توانستهایم از اعتیاد پیشگیری کنیم و نظارت والدین بر فرزندان و کنترل رفتوآمد آنها نیز 37 درصد شانس اعتیاد را کم میکند.
ملکدار گفت: نظارت و کنترل فرزندان با زیر ذرهبین قرار دادن آنها متفاوت است؛ نظارت، سبک و سیاق خود را دارد و اگر از بیراهه انجام شود نتیجه معکوسی حاصل خواهد شد.
هیچ درمانی در حوزه اعتیاد 100 درصد تائید و یا تکذیب نشده است
وی افزود: درمانهای خیلی متعددی در حوزه اعتیادداریم اما هیچ درمانی 100 تائید و یا تکذیب نشده است.
روانشناس بالینی اضافه کرد: خطر زمانی است که شما فرد را متناسب با درمان انتخاب نکنید و با این اشتباه، یک آسیب به آسیبها اضافه خواهد شد.
وی ادامه داد: دوری از مواد و یادگیری جدیدی را دو راهکار برای پیشگیری و درمان اعتیاد دانست و گفت: تحقیقات نشان میدهد در دسترس بودن و نگرش مثبت به مواد، بیشترین عامل اعتیاد است.
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا با اشاره به مقوله کودکآزاری اظهار کرد: در خانوادههایی که ازهمگسیختگی در آنها بهشدت زیاد است کودکآزاری نیز در آنها زیاد دیده میشود؛ کودکآزاری یعنی هر آسیبی که به جسم و روان یک فرد زیر 18 سال وارد شود و رفاه و سعادت او را موردحمله و تعرض قرار دهد.
ملکدار گفت: اگر نیازهای کودکان را به رسمیت شناخته و تسهیل کنیم، کودک خود را به سمت سلامت روان پیش میبریم و در غیر این صورت بهسلامت روان وی خدشه وارد میکنیم.
وی اظهار کرد: گاهی تروما براثر حوادث طبیعی است و گاهی به دست انسان انجام میشود که بسیار خطرناکتر است؛ زیرا پدر و مادری که میتوانست منبع امنیت باشد منشأ استرس و ناامنی میشود.
ملکدار خاطرنشان کرد: عوارض کودکآزاری تا بزرگسالی همراه فرد خواهد بود و آسیبهایی مانند افسردگی، مشکلات جسمی و روانی، اضطرابهای شدید و … از پیامدهایی است که همواره فرد را همراهی خواهد کرد.
مسؤول اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان پیشوا در پایان متذکر شد: فراموش نکنیم مسئولیت مراقبت از کودکان متوجه همه نهادهاست و هیچ نهادی نمیتواند بهتنهایی در این زمینه موفق شود.
دیدگاه ها :