«فرزانه عظیمی» خبرنگار نابینای حوزه حقوقی و امور معلولان که وکیل پایه یک دادگستری نیز هست، در نقدی اختصاصی برای پایگاه اطلاعرسانی «راوی امروز» به مناسبت پنجم مهرماه مطابق با ۲۷ سپتامبر که «روز جهانی گردشگری» نامگذاری شده، از کمبودها و معضلات گردشگری معلولان در اماکن مختلف تاریخی، گردشگری، موزهها و… به شدت انتقاد کرد.
«فرزانه عظیمی» خبرنگار نابینای حوزه حقوقی و امور معلولان که وکیل پایه یک دادگستری نیز هست، در نقدی اختصاصی برای پایگاه اطلاعرسانی «راوی امروز» به مناسبت پنجم مهرماه مطابق با ۲۷ سپتامبر که «روز جهانی گردشگری» نامگذاری شده، از کمبودها و معضلات گردشگری معلولان در اماکن مختلف تاریخی، گردشگری، موزهها و… به شدت انتقاد کرد.
به گزارش راوی امروز، عظیمی نوشته است:
«سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، در آغاز دهه ۸۰ میلادی، ۲۷ سپتامبر را بهعنوان روز جهانی گردشگری نامگذاری کرد و هر ساله شعاری را برای گرامیداشت این روز اعلام میکند که شعار سال ۲۰۲۳ «گردشگری و سرمایهگذاری سبز» (Tourism and Green Investment) است و بر سرمایهگذاری بیشتر و هدفمندتر در سه حوزه افراد، سیاره زمین و رفاه، تأکید دارد.
همه ساله در روز ۲۷ سپتامبر (۵ مهر)، این مناسبت در سراسر جهان جشن گرفته میشود؛ زیرا «روز جهانی گردشگری» بهانهای است تا ملتهای سراسر جهان از اهمیت و تأثیر صنعت بزرگ سفر و گردشگری بر جوامع، اقتصاد، فرهنگ، سیاست، توسعه پایدار و… آگاه شوند و توجه بیشتری به این صنعت مهم و پولساز داشته باشند.
در کشورهای پیشرفته، سعی بر آن است که اماکن تاریخی و گردشگری، برای افراد دارای معلولیت دسترسپذیر شود؛ اما کشور ما با این اتفاق، فاصله زیادی دارد.
هرچند گامهایی برای دسترسپذیر کردن و مناسبسازی اماکن گردشگری برای افراد دارای معلولیت برداشته شده، اما قطعاً این میزان، کفایت نکرده و راه زیادی در پیش است.
حق طبیعی افراد دارای معلولیت است که از اماکن تاریخی، گردشگری، خانههای بومگردی، هتلها و مُتِلها و… کشورشان از نزدیک دیدن کنند و لذت ببرند، اما متأسفانه شاهد موانع زیادی در مسیر تحقق این امر هستیم.
عدم مناسبسازی فضای فیزیکی
هیچ با خود اندیشیدهاید که چرا در اماکن گردشی، کمتر با فرد دارای معلولیت مواجه میشوید؟
پاسخ بسیار ساده است! فضای فیزیکی این اماکن، برای حضور این قشر از جامعه مهیا نیست!
در «قانون حمایت از معلولان»، یک فصل به مناسبسازی و دسترسپذیری اختصاص یافته که ماده ۲ این قانون، چنین بیان میکند:
«کلیه وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای افراد دارای معلولیت همچون سایر افراد فراهم شود.
تبصره- وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، نهادهای عمومی و انقلابی موظفند جهت دسترسی و بهرهمندی افراد دارای معلولیت، ساختمانها و اماکن عمومی، ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چارچوب بودجه مصوب سالانه خود مناسبسازی کنند».
اما آیا این قانون، عملاً اجرا میشود؟
با نگاهی اجمالی، درمییابیم که اغلب اماکن تاریخی و گردشگری، به گونهای هستند که فردی که از ویلچر، عصا و… استفاده میکند، به تنهایی نتوانسته به تردد در آن پرداخته و گاه حتی با کمک گرفتن از دیگران نیز این امر، محال به نظر میرسد.
مناسبسازی فقط رَمپگذاری نیست
در برخی معدود اماکن گردشگری که مناسبسازی بیشتری انجام شده است، تنها رمپهایی گذاشته شده که در بسیاری از موارد، همین کار هم استاندارد نیست.
وقتی که سخن از مناسبسازی به میان میآید، منظور فقط صِرفاً رمپگذاری نیست.
مناسبسازی مبلمان، سرویس بهداشتی، خطوط ویژه نابینایان، حضور فرد مسلط به زبان اشاره برای مواردی که نیاز به توضیح برای ناشنوایان است و حضور فردی که بتواند توضیح تصویر به نابینایان در مواردی که نیاز است ارائه کند، استفاده از علائم دیداری و شنیداری و… همه و همه از موارد مناسبسازی و دسترسپذیری بوده که اغلب مغفول میماند.
مسئولان از معلولان مشورت بگیرند
ممکن است بسیاری از این عدم دسترسپذیریها، ناشی از عدم تسلط مسئولان حوزه گردشگری به مقوله معلولیت و نیازهای مختلف این قشر باشد که از طرفی ضعف بهزیستی در بیان مشکلات معلولان در این زمینه است و از طرفی عدم مشاوره با خود معلولان است، چراکه قطعاً خود افراد دارای معلولیت، بهترین مشاوران این حوزه هستند.
لذا توصیه میشود که مسئولان حوزه گردشگری، مشاورانی از میان افراد دارای معلولیت در کنار خود داشته باشند تا نکات مورد نیاز را به آنان گوشزد کرده، در نتیجه امکان حضور این قشر محروم از جامعه نیز در اماکن گردشگری، بیشتر فراهم شود.
تحقق این امر، علاوه بر آنکه موجب بهرهمندی این قشر جدایی ناپذیر از جامعه، از حق طبیعی و قانونی و عرفیشان میشود، قطعاً اثرات مثبتی نیز در بهبود روحیه آنان نیز خواهد داشت که در نهایت، به سلامت روانی اجتماع نیز کمک شایان خواهد کرد».
دیدگاه ها :