یکی از مهمترین وظایف و چالش هایی که یک پدر و مادر با آن روبه رو هستند نحوه تربیت فرزندانشان است؛ زیرا کودکی که به درستی تربیت نشود در اینده ای نه چندان دور مشکلات فراوانی برای خود و اطرافیان به وجود می آورد.
به گزارش راوی امروز،کودکان از سنین چهار سالگی شروع به پرسیدن سوالات جنسی میکنند که برخی والدین متصور هستند کودکانی که اینگونه سوالات را نمی پرسند کوکان بهتری هستند در صورتی پرسیدن و یا نپرسیدن این گونه سوالات نشانه یک کودک خوب یا بد نیست و در این موارد برگ برنده با والدینی است که اطلاعات کافی دارند.
یکی از مهمترین وظایف و چالش هایی که یک پدر و مادر با آن روبه رو هستند نحوه تربیت فرزندانشان است؛ زیرا کودکی که به درستی تربیت نشود در اینده ای نه چندان دور مشکلات فراوانی برای خود و اطرافیان به وجود می آورد.
یکی از خلاء های تربیتی، بیتوجهی به تربیت جنسی کودک است که این بی توجهی میتواند به شکل رفتارهای تند و خشن در برابر کنجکاوی کودک، نادیده گرفتن پرسش ها و یا ارائه پاسخی نامناسب نسبت به فهم و رشد روانی کودک باشد.
دکترپریسا ارجمندی در گفتگو با ما در این رابطه با بیان اینکه دو عبارت تربیت جنسی و آموزش جنسی دارای تفاوت هایی هستند اما به جای یکدیگراستفاده میشوند، عنوان کرد: آموزش جنسی شرح مراحل و جزئیات روابط جنسی است که در مراحل پایانی رشد، برای جوانان ارائه میشود؛ درحالیکه تربیت جنسی به معنای مجموعه اقداماتی است که در تمام مراحل زندگی در جهت رشد غریزه جنسی به کودک و نوجوان ارائه میگردد.
وی با اشاره بر اینکه تربیت جنسی باید در سنین مناسب توسط والدین به کودک ارائه شود، بیان کرد: عدم ارائه اطلاعات درست و در سنین نامناسب توسط والدین به کودک سبب میشود که فرد بدون هیچ گونه چارچوبی این اطلاعات را از سایر اطرفیان دریافت کند که نتیجه ای جز سردرگمی در سنین بلوغ ندارد و یکی از دلایل احساس ناامنی و سردرگمی در جوامعی مانند ما نیز عدم ارائه درست این آموزش ها و تابو بودن این گونه مسائل است.
ارجمندی با تاکید بر اینکه تلفن همراه و به خصوص اینترنت نباید در اختیار کودک کمتر از 12سال قرار بگیرد، اظهار کرد: امروزه بدلیل سهولت در دسترسی کودکان به اینترنت، مشکلات والدین بخصوص در شهر ها افزایش یافته است؛ زیرا خانواده ها متوجه نمی شوند که فرزندنشان چه تصاویر را مشاهده میکند.
وی بااشاره بر اینکه دیدن برخی صحنه ها در اینترنت سبب کنجکاوی کودکان میشود، ادامه داد: والدین باید با لحنی آرام و دوستانه تذکر بدهند که متوجه دیدن این صحنه توسط کودک شده اند و به او آموزش بدهند که نواحی خصوصی زن ومرد با هم متفاوت است واین تفاوت ها مانند داشتن ریش برای پدر و موهای بلند و سینه برای مادر امری طبیعی است که خداوند قرار داده است.
این روانشناس کودک و نوجوان با بیان اینکه دوسال شیرخوارگی کودک، باعث انس و وابستگی او به سینه مادر میشود، تصریح کرد: زمانی که مادر تصمیم به قطع شیر دادن میکند باید منبع دلبستگی را نیز از بین ببرد و بعد از زمان شیر خوارگی این ناحیه باید کاملا پوشیده شود و مادرانی که همچنان بعد از سن دوسالگی اجازه دست زدن کودک به سینه شان را میدهند، باعث میشوند کودک شان متوجه معنای ناحیه و عضو خصوصی نگردد.
وی با بیان اینکه در زمان از پوشک گرفتن کودک باید دو فاکتور توانایی کنترل و توانایی بیان ادرار وجود داشته باشد؛ عنوان کرد: برای از پوشک گرفتن کودک باید مواردی از جمله اینکه کودک باید در دستشویی که در آن بسته است باید کارخود را انجام دهد، لباس اش را مقابل دیگران در نیاورد و بجز پدر و مادر هیچ شخصی اعم از عمو، خاله و.. اجازه دیدن او را ندارد، اموزش داده شود.
وی با اشاره بر اینکه سه سالگی شروع همانند سازی دختران با مادر و پسران با پدر است، بیان کرد: همانند سازی یعنی اینکه دختربا سپری کردن ساعات زیادی در طول روز با مادر و انجام برخی از رفتارهای او، متوجه معنای دختر و زن بودن شود وبرای پسر هم نیزباید همین گونه عمل شود؛ وشبیه سازی کودک به جنس مخالف خود ممکن است سبب تنفر کودک از جنس خود بشود.
وی با تاکید بر اینکه در این سن هویت جنسی کودک تشکیل میشود، تصریح کرد: هویت جنسی یک حالت روانشناختی از بازتاب احساسات درونی هر فرد از مرد و یا زن بودن خودش است که این امر در سه تا چهار سالگی ایجاد می شود و نشانه های اختلال هویت جنسی نیز در این سنین آشکار میگردد.
وی با اشاره بر اینکه گاهی اتفاق میافتد که کودکان رابطه جنسی پدر و مادر مشاهده میکنند و غالبا والدین در این مواقع با رفتاری نامناسب سبب بهم ریختگی تفکرات کودک میشوند، بیان کرد: کودکان ذهنیت جنسی ندارند و این گونه صحنه هارا یک رفتار خشونت آمیز از سمت پدر نسبت به مادر قلمداد میکنند که سبب خشمگین شدن و پیدا کردن یک حس بد نسبت به پدر میگردد.
وی ادامه داد: در این موارد باید با حفظ خونسردی کودک را به آرامش دعوت کنند و توضیح دهند که صحنه ای که دیده شده دعوا نبوده بلکه به خاطر علاقه ای است که پدرو مادر نسبت به یکدیگر دارند. وی با تاکید بر اینکه در ندیدن این صحنه ها توسط کودک باید حداکثر پیشگیری ها صورت بگیرد، زیرا آسیبی جبران ناپذیر برای کودک به همراه دارد، عنوان کرد: از سن دوسالگی اتاق کودک باید جدا شود؛ زیرا اگر کودک خواب هم باشد در بزرگسالی میتواند به کودک ضربه بزند.
این روانشناس با تاکید بر اینکه پوشک کودک جنس مخالف نیز نباید در مقابل کودک تعویض شود؛ زیرا کودک متوجه تفاوت ها شده وباعث برانگیختگی حس کنجکاوی می شود، افزود: درخصوص حمام نیز بهتر است از سه سالگی هرکودک با همجنس خودش حمام کند و این امر در تربیت جنسی کودک بسیار حائز اهمیت است.
وی در رابطه کنجکاوی های جنسی کودکان اظهارکرد: این نوع رفتار های کودک امری طبیعی بوده که غالبا از سن دو سالگی شروع میشود؛ زیرا کودک با کنجکاوی نسبت به فیزیک وآناتومی خود،علاقه مند به کشف عضو خصوصی خودش است و والدین نیز باید رفتاری مناسب نشان دهند و همچنین در سنین سه تا شش سالگی نیز، که کودک متوجه اندام تناسلی خود می شود والدین باید با پرهیز از دعوای کودک و با بی توجهی نسبت به عمل کودک، سعی در سرگرم کردن و پرت کردن حواس او کنند.
وی با بیان اینکه کودکان از سنین چهار سالگی شروع به پرسیدن سوالات جنسی میکنند، خاطر نشان کرد: برخی والدین متصور هستند کوکانی که که اینگونه سوالات را نمی پرسند کوکان بهتری هستند در صورتی پرسیدن و یا نپرسیدن این گونه سوالات نشانه ی یک کودک خوب یا بد نیست و در این موارد برگ برنده با والدینی است که اطلاعات کافی دارند.
وی درباره پاسخ به سوالات کودک پیرامون نحوه تولد خودش عنوان کرد: والدین میتوانند در پاسخ به این سوال با کمک گرفتن از آلبوم عکس و نشان دادن تصاویر مختلف از جنین به کودک توضیح دهند که به خاطر علاقه ای که پدر و مادر به یکدیگر داشتند با هم ازدواج کردند و از خدا خواستند که به انها بچه بدهد.
وی ادامه داد: در پاسخ به سوال کودکان که آنها هم میتوانند ازدواج کنند؟ میتوان پاسخ داد که زمانیکه از همه لحاظ به بزرگی پدر و مادر شدند می توانند ازدواج کرده و بچه دار شوند.
آنچه که در تربیت فرزندان مهم است داشتن آگاهی و اطلاعات مناسب است و والدین می توانند بابهره گیری از اصول تربیت اسلامی و مشورت با کارشناسان تربیتی فرزندی تحویل جامعه بدهند که نه آسیب پذیر باشد و نه سبب آسیب به دیگران شود.
انتهای پیام
منبع: ایسنا
دیدگاه ها :