خانه » اجتماعی و حوادث » شخصیت شناسی افراد بر اساس شیوه رانندگی آن‌ها
  • شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ - 2025 11 January

اجتماعی و حوادث // 24 سپتامبر 2020  ,  11:51  // کد خبر : 55480
شخصیت شناسی افراد بر اساس شیوه رانندگی آن‌ها

با توجه به اینکه تقریبا تمامی ما در دنیای حاضر، بخشی از روز را مشغول رانندگی هستیم و یا در تعامل با چنین افرادی قرار داریم، بهتر است تا نکاتی راجع به چگونگی بروز صفات شخصیتی در رفتار رانندگی را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.

به گزارش راوی امروز، شخصیت هر فرد مجموعه‌­ای از ویژگی‌ها و خصوصیات اخلاقی است که نحوه تعامل او با دنیا را مشخص می­‌کند. به عبارتی می‌­توان این چنین بیان کرد که سبک شخصیتی هر فرد، بر تمامی رفتار‌ها و تعاملات وی تاثیر خواهد گذاشت.

با گسترش شهر‌ها و توجه به وسایل نقلیه شخصی برای رفت و آمد در سطح شهر، شاید بتوان گفت که رانندگی و تردد یکی از رفتار‌هایی است که شخصیت افراد را به معرض نمایش می­‌گذارد.

با توجه به اینکه تقریبا تمامی ما در دنیای حاضر، بخشی از روز را مشغول رانندگی هستیم و یا در تعامل با چنین افرادی قرار داریم، بهتر است تا نکاتی راجع به چگونگی بروز صفات شخصیتی در رفتار رانندگی را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.

تیپ شخصیتی A و B

در یک تقسیم بندی ساده، انسان‌­ها به دو گروه یا تیپ شخصیتی A و B تقسیم می­‌شوند. افراد دارای تیپ شخصیتی A، افرادی رقابت­‌جو هستند. آن‌­ها تلاش می­‌کنند تا در همه کار‌ها برنده باشند، بهترین اجرا را از خودشان به نمایش بگذارند و در یک زمان کوتاه چندین کار را به طور همزمان انجام دهند.

با توجه به آنچه گفته شد می­‌توان حدس زد که احتمالا یک راننده با تیپ شخصیتی A، معمولا با سرعت بالایی رانندگی می‌­کند و یا در حین رانندگی مشغول انجام کار‌های دیگری مثل برقراری یک تماس تلفنی، غذا خوردن، هماهنگی یک قرار ملاقات، مطالعه و مرور چند نکته و… می­‌شود چرا که معتقد است باید زمان را مدیریت کند و به چندین کار در طول روز سر و سامان بدهد.

یک راننده با شخصیت A، با احتمال بیشتری رفتار‌های لجبازانه­‌ای نظیر راه ندادن به سایر اتومبیل­‌ها، بوق زدن­‌های ممتد برای حرکت سریع‌­تر اتومبیل‌­های جلویی و یا حتی رفتار‌های پرخاشگرانه را از خود نشان خواهد داد.

در مقابل این گروه، تیپ شخصیتی B قرار دارد، آن‌ها به دنبال اثبات چیزی به دیگران یا مسابقه دادن بر سر اثبات توانایی‌های‌شان نیستند و در شرایط مختلف سعی می­‌کنند با آرامش و تمرکز و به دور از تنش رفتار نمایند و احتمالا در حین رانندگی صرفا بر روی همین مسئله تمرکز می­‌کنند.

ارتباط شخصیت‌ها با رانندگی: رفتار تکانه ­ای

روان­شناسان برای توصیف رفتار‌هایی که به یکباره و بدون فکر انجام می­‌گیرد از اصطلاح (رفتار تکانه‌­ای) استفاده می­‌کنند که در آن رفتار به ناگهان در ذهن فرد شکل می­‌گیرد و فرد نیز، احساس می­‌کند که باید بلافاصله این رفتار را عملی کند.

بررسی­‌ها نشان می­‌دهد که بسیاری از رفتار‌های پرخطر در رانندگی، به دلیل تصمیم‌گیری‌های تکانه‌­ای و غیرمنطقی اتفاق می‌افتد. رفتار‌هایی نظیر سرعت‌­ بالای ناگهانی، بی‌توجهی به قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، ایجاد مزاحمت و یا مسابقه گذاشتن با راننده­‌های دیگر می‌­تواند تحت تاثیر رفتار‌های تکانه­‌ای باشند.


ارتباط شخصیت‌ها با رانندگی: شخصیت پرخاشگر

به هرگونه رفتاری که به عمد و علیه دیگران انجام بگیرد، پرخاشگری می‌گویند. انسان‌های پرخاشگر، خشم خود را به دو صورت نمایش می‌­دهند. آن‌ها یا آشکارانه با دیگران درگیر می­‌شوند و یا خشم خود را به صورت منفعلانه بروز می­‌دهند.

عنصری که در رفتار دسته اول به خوبی قابل مشاهده است، عصبانیت است. آن‌ها به شکلی کاملا مستقیم، خشم خود را به سمت هدفشان نشانه­ می‌­روند و به صورت کلامی یا حتی فیزیکی با دیگران درگیر می­‌شوند. رانندگانی که نسبت به دیگران از کلام تند استفاده می‌کنند و یا برخورد فیزیکی دارند، در این گروه قرار می‌گیرند.

افرادی که خشم خود را به صورت منفعلانه نشان می‌­دهند، در واقع به هنگام عصبانیت، رفتار تندی از خود نشان نمی‌­دهند، اما در مقابل همه تلاششان را در جهت آزار و اذیت فرد مورد نظر به کار می‌برند.

رانندگانی که خشم منفعلانه دارند، درست مانند گروه اول، به سختی از کنار اشتباهات سایرین می­‌گذرند، اما برخلاف آن‌ها و به جای درگیری مستقیم، با رفتار‌هایی مانند استفاده از نور بالا، اجازه سبقت ندادن، بوق زدن طولانی و سایر رفتار‌های این چنینی خشم خود را نشان می‌­دهند.

شخصیت منفعل

شخصیت منفعل، به گروهی از انسان­‌ها گفته می­‌شود که قدرت تصمیم گیری در شرایط مختلف را نداشته و همواره تابع رفتار دیگران هستند. آن­‌ها نمی­‌توانند در هیچ یک از امور زندگی مستقلانه و به تنهایی تصمیم بگیرند و همیشه صرفا اجرا کننده رای و تصمیم دیگران خواهند بود.

افراد منفعل در رانندگی احتمالا تحت تاثیر سایرین قرار می‌گیرند، در مقابل تخلفات و نقض حقوقشان سکوت می­‌کنند و یا در بیانی آشناتر به همه رانندگان مقابل اجازه می‌­دهند که مقدم بر آن­‌ها حرکت کنند.

ارتباط شخصیت‌ها با رانندگی: سبک شخصیتی حل مسئله

انسان­‌ها به شکل­‌های مختلفی مسائل و مشکلات زندگیشان را حل می­‌کنند، به طور کلی و در یک دسته بندی ساده می‌­توان بیان داشت که برخی از انسان‌ها با مسائل به شیوه‌ه­ای منطقی و برخی دیگر به شکل هیجانی برخورد می­‌کنند. یکی از شرایطی که نیاز به تصمیم­‌گیری و حل مسئله دارد، رانندگی و به خصوص برخورد با راننده­‌های دیگر است.

یک راننده با سبک حل مسئله هیجانی، هنگام برخورد با راننده ناشی و یا تخلف از قوانین توسط دیگران، به احتمال زیاد عصبانی شده و یا عکس­‌العملی مشابه نشان خواهد داد. اما یک راننده با سبک حل مسئله منطقی، به جای توجه به رانند‌ه­‌های دیگر به شرایط و وضعیت خودش می‌اندیشد.

شخصیت نمایشی

به طور کلی دو دسته از افراد دوست دارند که همیشه مورد توجه و در صدر قرار داشته باشند، دسته اول افرادی هستند که از خانواده و اطرافیان همواره توجه بی قید و شرطی را دریافت کرده­‌اند و درنتیجه تحمل چیزی غیر از این را ندارند؛ دسته دوم، افرادی هستند که بالعکس، هرگز مورد تایید قرار نگرفته‌­اند و تلاش‌هایشان از سوی اطرافیان توجه و بازخورد مثبتی را به همراه نداشته است.

در نتیجه آن‌ها احساس می­‌کنند که همواره باید با رفتار‌هایی که شدت بالایی دارند، توجه دیگران را به سمت خود جلب نمایند.

هردو گروه از افرادی که در بالا گفته شد، به احتمال زیاد در رانندگی­ به دنبال نمایش خود و توانایی‌های‌شان یا به نوعی مغلوب کردن دیگران هستند؛ آن‌­ها با رفتار‌هایی نظیر سبقت و یا سرعت غیرمجاز، حرکات نمایشی یا هر رفتار دیگری که توجه همگان را به آن­‌ها جلب نماید قابل تشخیص از دیگران هستند.

منبع: دلگرم



دیدگاه ها :



 
 

آخرین اخبار