رییس جمهور پس از امضای پنج سند همکاری میان مقامهای ارشد ایران و قرقیزستان اعلام کرد که تهران و بیشکک در حوزه های اقتصادی و سیاسی به توافقات مهمی دست یافته اند و فصل نوینی در روابط دو کشور گشوده شده است.
به گزارش راوی امروز، حجت الاسلام حسن روحانی که ظهر جمعه به وقت محلی در جمع خبرنگاران سخن می گفت، با تشکر از استقبال گرم و صمیمانه از سفر هیات ایرانی به این کشور گفت: سفر سال گذشته آقای آتامبایف به تهران نقطه عطفی در روابط دو کشور بود و امروز هم قدم بسیار مهمی برای توسعه روابط دو جانبه برداشته شد.
رییس جمهور افزود: سیاست مستقل دولت قرقیزستان در سطح جهانی، برای ما بسیار حائز اهمیت است. ما برای این سیاست مستقل و نیز فرهنگ اعتدال و ضد افراط که در این کشور هم در میان مسئولین و هم در میان مردم حاکم است، نهایت احترام را قائل هستیم.
روحانی اظهار داشت: امروز در جلسه خصوصی و نشست مشترک هیات های عالیرتبه دو کشور، به توسعه روابط اقتصادی توجه خاص و ویژهای داشتیم. رفع موانع و ایجاد تسهیلات برای اعطای ویزا یکی از مسایلی است که میتواند به توسعه روابط ایران و قرقیزستان کمک کند.
وی ادامه داد: دو کشور لغو روادید را به عنوان سیاست اصولی در روابط فیمابین میبینند و امیدواریم این لغو روادید در 3 مرحله انجام شود؛ لغو روادید برای تجار، بازرگانان و بخشهای صنعتی و کارآفرینان و تولیدگران و در مرحله بعدی لغو روادید برای گروههای توریستی و مرحله سوم نیز لغو کامل روادید میان دو کشور است.
روحانی تصریح کرد: لغو روادید میتواند ضمن تقویت رفت و آمد توریست های دو کشور ، رفت و آمد تجار و کارآفرینان را نیز تسهیل کند و زمینه ای برای برقراری پرواز مستقیم بین دو کشور باشد که برای توسعه بیشتر روابط، لازم و ضروری است.
رییس جمهور با اشاره به اینکه در گام بعدی برای توسعه روابط نیازمند تسهیلات در روابط بانکی هستیم، خاطرنشان کرد: بدون نقل و انتقال آسان در روابط و تضمینهای بانکی، در مواردی که به اعتبارات بانکی و ال سی نیاز است، اینگونه تحرکات اقتصادی و مالی امکانپذیر نخواهد بود و امیدواریم در این سفر زمینه بسیار خوبی برای گسترش و تسهیل روابط بانکی بین دو کشور فراهم آمده باشد.
روحانی گفت: ما همانطور که رییس جمهور قرقیزستان نیز تاکید داشتند از ارتباط ریلی بین چین و قرقیزستان و سپس از طریق ازبکستان، ترکمنستان و ایران به منطقه دریای عمان، خلیج فارس و اقیانوس هند، کاملاً استقبال میکنیم و این را به نفع دو کشور ایران و قرقیزستان و به نفع کل منطقه میدانیم که میتواند هم برای مسایل اقتصادی و هم برای مسائل فرهنگی در کل منطقه بسیار تأثیرگذار باشد.
وی اضافه کرد: در مذاکرات مقامات عالی دو کشور تصمیم گرفتیم، کالاهایی که مورد نیاز دو طرف است و در ایران یا قرقیزستان تولید میشود، با ارائه تسهیلاتی بدون واسطه ثالث در اختیار طرف مقابل قرار گیرد. این به نفع دو کشور خواهد بود.
روحانی اظهار داشت: همچنین در زمینه تعرفههای ترجیحی بین دو کشور، درباره اقلامی که میتوانیم برای تبادل آنها از تعرفههای ترجیحی استفاده کنیم، مورد بررسی قرار گرفتند. ارائه تسهیلات گمرکی و اتصال مناطق آزاد دو کشور به یکدیگر نیز میتواند برای تسهیل تجارت و رونق مبادلات اقتصادی بین دو طرف بسیار تأثیرگذار باشد.
رییس جمهور تصریح کرد: با توجه به اینکه قرقیزستان عضو اتحادیه اورآسیا است، ارتباط ما با قرقیزستان و با کل اتحادیه اورآسیا میتواند برای روابط اقتصادی ما مؤثر باشد و امیدواریم در نشست 26 دسامبر این اتحادیه، تصمیمات خوبی در این زمینه اتخاذ شود.
روحانی با تشکر از دولت قرقیزستان که در مجامع منطقهای و بینالمللی همواره به عنوان یک دوست صمیمی و خوب ایران در رای گیری ها عمل کرده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران هم همواره از این دوستی و صمیمیت قدردانی میکند.
رییس جمهور با بیان اینکه علاقمندیم روابط فرهنگی و دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی دو کشور توسعه پیدا کند، اضافه کرد: ایران به عنوان کشوری که در بسیاری از زمینههای “های تک” جزو کشورهای اول دنیا است و در بعضی از زمینههای دیگر علوم پیشرفته، جزو حداقل 20 کشور اول است، علاقه دارد با دوستانش و با کشورهای اسلامی و بویژه با کشور دوستمان قرقیزستان در این زمینههمکاری داشته باشد.
روحانی با اشاره به اینکه ایران به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته در زمینه تولید دارو علاقمند است در زمینه داروسازی و تأمین نیازهای مردم قرقیزستان با این کشور همکاری کند، اظهار داشت: ایران همچنین علاقمند به ایجاد ارتباطات و همکاری های نزدیک در زمینه کشاورزی، تأمین مواد غذایی دو کشور از یکدیگر و تبادل خدمات فنی – مهندسی است.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران برای ارائه خدمات فنی – مهندسی، ساخت نیروگاه برق – آبی، ساخت سد، جاده، ریل، کارخانه های تبدیل مواد غذایی و سایر خدمات مورد نیاز در قرقیزستان که دولت این کشور تسهیلات لازم آن را فراهم کند، اعلام آمادگی می کند و در این زمینه با آقای رییس جمهور نیز در مذاکراتمان مباحث مفیدی داشتیم.
روحانی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه در مذاکراتمان درباره موضوعات تروریسم، مواد مخدر و جنایات سازمان یافته نیز گفتگو کردیم، گفت: در همه این زمینهها میتوانیم تبادل تجربیات و اطلاعات داشته باشیم.
رییس جمهور افزود: برای حل و فصل این مسایل که معضلات امروز منطقه ما هستند، بویژه مسأله تروریسم و مشکلاتی که امروز در کشورهای منطقه از جمله در عراق و سوریه وجود دارد، همه کشورها باید به هم کمک کنند تا با تروریسم در کل این منطقه مبارزه شود و کشورهای منطقه شاهد صلح و ثبات در کل منطقه باشند. این به نفع همه کشورهای منطقه خواهد بود.
“الماس بیگ آتامبایف” رییس جمهور قرقیزستان نیز در این کنفرانس خبری با بیان اینکه سفر رسمی آقای دکتر روحانی درهای جدیدی را فراروی روابط دو کشور گشوده و برگی جدید در تاریخ روابط تهران – بیشکک است، گفت: این سفر یک گام تحول بخش در توسعه روابط ما خواهد بود و شاهد آن خواهیم بود که روابط دو طرف در زمینه های مختلف بسیار فعال تر شده و گردش کالا بین دو کشور ، بسیار گسترده تر خواهد شد.
رییس جمهور قرقیزستان با بیان اینکه این سفر در فضایی آکنده از تفاهم متقابل و گفتگوهای سازنده انجام شد، افزود: در گفتگوهای میان روسای دو کشور بر روابط نزدیک و دوستانه دوجانبه به عنوان پایه و اساس روابط تهران – بیشکک تاکید شد. به زودی بیست و پنجمین سالروز برقراری روابط دیپلماتیک با ایران را جشن خواهیم گرفت که برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه اسناد همکاری امضا شده در نشست امروز حاصل گفتگوها و مذاکرات سفر سال گذشته او به تهران بوده است، اظهار داشت: امروز با رییس جمهوری ایران درباره تنظیم برنامه همکاری های 10 ساله آینده دو کشور گفتگو کردیم که اجرای این برنامه تعاملات دو طرف را به سطح جدیدی ارتقا می دهد.
آتامبایف با بیان اینکه در حوزه سیاسی بین دو کشور هیچ اختلاف نظر جدی وجود ندارد، تصریح کرد: درعمده مسائل مهم روز دنیا موضع دو کشور خیلی به هم نزدیک است.
رییس جمهور قرقیزستان با اشاره به اینکه مهمترین نتیجه دیدارها و گفتگوهای امروز ما اعلام ضرورت ورود به مرحله ای جدید از روابط دو کشور برپایه 25 سال رابطه دوستانه و نزدیک است، خاطرنشان کرد: تسهیل صدور ویزا بین ایران و قرقیزستان یکی از مهمترین اقدامات برای جهش روابط دوجانبه است و از همین رو به وزرای خارجه دو کشور ماموریت داده شد تا در مدت یک ماه پیشنهادهای خود را در این ارتباط ارائه کنند.
وی با اشاره به عضویت قرقیزستان در اتحادیه اوراسیا گفت: این موضوع به ایران این امکان را می دهد که کالاهایی را که با سرمایه گذاری در قرقیزستان تولید کرده است، به راحتی در کل اتحادیه اوراسیا به فروش برساند. همچنین قرقیزستان ترجیحاتی از اتحادیه اروپا برای صادرات کالا بدون مالیات و عوارض دریافت کرده که این امکان نیز می تواند در اختیار تولیدکنندگان ایرانی کالا در قرقیزستان قرار گیرد.
آتامبایف ادامه داد: تصمیم گرفتیم زمینه ای برای تبادلات لجستیکی بین دو کشور برای تبادل خدمات فنی و مهندسی فراهم کنیم. در همین راستا خط هوایی مستقیم بین بیشکک و تهران به زودی افتتاح خواهد شد و تسهیل موضوع صدور ویزا می تواند تاسیس این خط هوایی را تسریع کند.
وی با بیان اینکه ایران و قرقیزستان در زمینه مبارزه با افراط گری و تروریسم توافق دارند، اظهار داشت: دو کشور تروریسم را در همه اشکال آن محکوم کرده و معتقدند هیچ کس حق ندارد تروریسم و افراطی گری را به یک مذهب و ملت نسبت دهد و به این بهانه اسلام هراسی ایجاد کند.
رییس جمهور قرقیزستان با اشاره به آمادگی کشورش برای همکاری با ایران در حوزه امنیت و تبادل اطلاعات امنیتی به بررسی موضوعات مربوط به همکاری دو کشور در سطح بین الملل و منطقه ای در گفتگوهایش با رییس جمهوری کشورمان نیز اشاره کرد.
آتامبایف در ادامه تصریح کرد: قرقیزستان نظر مثبتی نسبت به قصد ایران برای عضویت تمام عیار در سازمان شانگهای دارد و از این اراده ایران استقبال می کند. معتقدیم با توجه به پتانسیل ایران، عضویت این کشور می تواند جایگاه این سازمان را در سطح جهانی ارتقا دهد.
وی گفت: در حوزه ایجاد خط آهن بین چین، قرقیزستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران باید تدابیر لازم را اتخاذ کنیم و این یکی از این موضوعاتی است که قصد دارم در جریان سفر آتی خود به ازبکستان و چین آن را مطرح و پیگیری کنم.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه ها :